Свет

Најмање 78 мртвих у стампеду у јеменској престоници Сани

У гужви која је настала приликом доделе новчане помоћи од око девет долара погинуло је више десетина људи
Најмање 78 мртвих у стампеду у јеменској престоници Сани© Tanjug/AL-MASIRAH TV CHANNEL via AP

Најмање 78 људи погинуло је у стампеду у јеменској престоници Сани, када се стотине њих окупило у локалној школи, како би примили хуманитарну помоћ, рекли су очевици трагедије медијима под контролом Хута.

Више људи је повређено, међу којима је 13 у критичном стању, известила је телевизија Ал Масира позивајући се на изворе из болнице у Сани, пренео је Ројтерс.

Стампедо се догодио током расподеле хуманитарних донација, које су прикупили трговци поводом завршних дана муслиманског светог месеца Рамазана, наведено је у саопштењу Министарства унутрашњих послова под контролом Хута.

Стотине људи окупило се у локалној школи како би примили новчану донацију од око 5.000 јеменских ријала или око девет долара по особи, рекла су два сведока ангажована око спасавања Ројтерсу.

На видео снимку које је објавила на свом Телеграму телевизија Хута види се гомила људи и обезбеђење које покушава да контролише масу из које се чују врисци, вика док људи покушавају да се извуку из масе.

Двојица трговаца који су организовали овај догађај притворени су и против њих је покренута истрага, навели су из Министарства унутрашњих послова.

Мохамед Али ал Хути, шеф врховног револуционарног комитета Хута, рекао је да је стампедо резултат тога што јеменски народ пати од најгоре глобалне хуманитарне кризе после осам година борби.

"Сматрамо земље агресије одговорним за ово што се десило и за горку стварност у којој живе људи у Јемену због агресије и блокаде", написао је он на свом Твитеру.

image