Свет

Топло, топлије: Планети прети рекордно врела година

Климатски научници упозоравају да би ове или следеће године могао да буде оборен температурни рекорд
Топло, топлије: Планети прети рекордно врела годинаGetty © Mario Tama

Свет би могао да обори нови рекорд просечне температуре ове или 2024. године, због климатских промена и очекиваног повратка временског феномена "Ел Нињо", упозоравају климатски научници.

Током феномена "Ел Ниња", ветрови који дувају на запад дуж екватора успоравају, а топла вода се потискује на исток, стварајући вишу температуру на површини океана.

Климатски модели који служе за предвиђање временских прилика сугеришу да ће се после три године "Ла Ниња" у Тихом океану, који генерално благо снижава глобалне температуре, свет доживети најтоплију годину, преноси Ројтерс.

"Ел Нињо се обично повезује са рекордним температурама на глобалном нивоу. Још се зна да ли ће се то догодити 2023. или 2024", рекао је Карло Буонтемпо, директор сервиса ЕУ Коперникус који се бави климом.

Најтоплија година на свету до сада била је 2016, која се поклопила са јаким "Ел Нињом" - иако су климатске промене подстакле екстремне температуре, чак у годинама без овог феномена.

Последњих осам година било је осам најтоплијих на свету у историји - што одражава дугорочни тренд загревања изазван емисијом гасова који стварају ефекат стаклене баште.

Фридерике Ото, виши предавач на лондонском институту Грантхам, каже да би температуре могле да погоршају утицаје климатских промена које земље већ доживљавају - укључујући јаке топлотне таласе, сушу и шумске пожаре.

"Ако се 'Ел Нињо' ипак развије, постоји велика шанса да ће 2023. бити још топлија од 2016. – с обзиром  да свет наставља да се загрева, а људи настављају да сагоревају фосилна горива", рекао је Ото.

Европа је 2022. доживела најтоплије лето у историји, док је екстремна киша изазвана климатским променама изазвала катастрофалне поплаве у Пакистану, а у фебруару је ниво антарктичког леда достигао рекордно низак ниво.

Просечна светска температура сада је за 1,2 степена виша него у прединдустријским временима. Упркос томе што су највећи светски емитери обећали да ће на крају смањити своје нето емисије на нулу, глобалне емисије угљен-диоксида прошле године су наставиле да расту.

image