Сукоб Француске и Пољске око муниције за Украјину

Париз истиче да је прагматичан јер жели да се новац Уније задржи у оквиру блока, док Варшава истиче да се ради о ометању коначног договора

Француска и Пољска сукобиле су се пошто амбасадори нису успели да реше спор око тога ко би требало да добије заједничке уговоре Европске уније о куповини муниције за Украјину – само блоковске фирме, или и конкуренти на другим местима, као што су САД и Уједињено Краљевство, откриле су поједине дипломате "Политику".

Све се дешава пошто су лидери ЕУ договорили испоруку муниције Украјини и за то наменили две милијарде евра – једну за заједничке поруџбине у европској индустрији, другу за надокнаду исте чланицама.

Француски амбасадор оптужио је свог пољског колегу да је у медијима окривио Париз за ометање коначног договора, нагласивши да је Француска прагматична у настојању да се новац Уније задржи у оквиру блока.

Пољски званичник је узвратио, рекавши да Француска само отежава текуће преговоре.

У расправу су се потом умешали Швеђани, који су понудили измењени текст споразума како би удовољили сукобљеним државама – предвиђа се да уговор може да се односи на "економске оператере са седиштем у  Унији и Норвешкој".

Међутим, мишљења су и даље подељена јер наводно нови текст превише креће у француском правцу, односно отвара нова питања о томе које компаније или подизвођачи треба да буду укључени.

Разговори би требало да се наставе следеће недеље, што значи да министри спољних послова ЕУ неће постићи договор пре него што се састану у понедељак,  24. априла, у Луксембургу да разговарају о руско-украјинском сукобу.

Заједнички план куповине муниције за украјинске потребе део је процеса у три фазе који су лидери ЕУ одобрили прошлог месеца.

У првој фази земље Уније ће уступити гранате из сопствених залиха Кијеву, док ће друга фаза подразумевати заједничке куповине. Трећа фаза треба да осигура да произвођачи из ЕУ могу да задовоље потребе одбране Старог континента.