Свет

Заменик британског премијера поднео оставку: Потврђене оптужбе да је малтретирао подређене

Доминик Раб сматра да је важно одржати реч
Заменик британског премијера поднео оставку: Потврђене оптужбе да је малтретирао подређенеGetty © Leon Neal / Staff

Заменик британског премијера Доминик Раб поднео је оставку на место министра правде и на функцију заменика премијера након истраге о оптужбама на његово агресивно понашање према подређенима.

"Обавештавам Вас да сам поднео оставку у Вашој влади након објављивања извештаја припремљеног на основу истраге адвоката Адама Толија", наводи се у тексту писма, које је сада бивши британски званичник упутио премијеру Ришију Сунаку.

"Позвао сам се и сам на истрагу и обећао да ћу поднети оставку ако се открије било какав доказ о мом тиранском понашању према подређенима. Сматрам да је важно одржати реч", истакао је он.

Адвокат Толи је шефу владе, пред којим директно одговара, предао резултате суђења, преноси ТАСС и додаје да је званично потврђено осам жалби.

Британски званичник се суочио са вишеструким формалним притужбама на своје односе са државним службеницима, постоје тврдње да је малтретирао и омаловажавао потчињене, доводећи неке до суза, а неки су повраћали пре састанка са њим, преноси "Гардијан".

Одлазак тако блиског политичког савезника је велики ударац за Ришија Сунака, кога чекају питања, јер је дозволио Рабу да остане на функцији, док је вођена истрага.

Раб је упорно негирао чињенице о малтретирању државних службеника, међу којима су и неки на вишим позицијама и рекао да ће оштро оспорити формалне притужбе на своје понашање.

"Сунак је у фебруару сугерисао да ће, ако Толи закључи да његов заменик није испунио стандарде који се очекују од некога на његовој позицији, бити смењен, међутим, надлежност адвоката била је искључиво да 'утврђује чињенице' о Рабовом понашању, а премијеру је било остављено да одлучи да ли треба да се суочи са санкцијама", преноси "Гардијан".

Шест жалби се односи на Рабов претходни мандат на челу Министарства правде (од септембра 2021. до септембра 2022. године), други се односи на период док је био министар спољних послова (од јула 2019. до септембра 2021. године), а последњи се односи на време од јула до новембра 2018. године када је био на челу излазног министарства у влади Терезе Меј. Незванично, било је 24 притужби, преноси ТАСС.

image