Кина спрема одговор на америчка ограничења

Пекинг позива компаније за производњу чипова на хитне разговоре

Највиши кинески званичник задужен за технологију сазвао је низ хитних састанака протекле недеље с водећим компанијама на пољу производње полупроводника, како би се проценила штета од ограничења приступу америчким чиповима од стране администрације Џозефа Бајдена, али и да би обећао подршку угроженом сектору, пише "Блумберг".

Министарство индустрије и информационих технологија позвало је руководиоце бројних компанија, укључујући врло значајне "Yangtze Memory Technologies Co." и "Dawning Information Industry Co.", на састанке иза затворених врата откако је Вашингтон открио мере за обуздавање кинеских технолошких амбиција.

Иако за сада нема наговештаја о контрамерама, кинески званичници тврде ће домаћи ИТ сектор обезбедити погођеним компанијама довољну количину чипова како би могли да наставе с радом.

Си Ђинпинг је у обраћању током викенда обећао да ће кинеско технолошко самопоуздање превладати у борби са САД за технолошку надмоћ – што се тумачи као знак да ће Пекинг удвостручити финансијску подршку за секторе као што су вештачка интелигенција и чипови. Међутим, кинески лидер није се директно осврнуо на најновије потезе Вашингтона.