Свет

Вашингтон укинуо смртну казну: Примењивана на "расно неосетљив начин"

Гувернер Вашингтона каже да се смртна казна примењује "неједнако" и на "расно неосетљив начин"
Вашингтон укинуо смртну казну: Примењивана на "расно неосетљив начин"Getty © Alex Wong / Staff

Држава Вашингтон усвојила је закон о укидању смртне казне чиме је формално озваничена претходна судска пресуда против те праксе. Закон такође садржи и друге реформе кривичног правосуђа, укључујући забрану употребе стерилизације као казне за злочине.

Гувернер Џеј Инсли, демократа, потписао је закон чиме је Вашингтон постао 23. америчка држава која је укинула смртну казну.

"Покренуо сам мораторијум на смртну казну у држави Вашингтон 2014. године, а наше образложење за ту одлуку је потврђено одлуком Врховног суда (државе) 2018. године, када су поништили статут смртне казне", рекао је Инсли током потписивања закона. "Јасно су ставили до знања... да је казна примењивана неједнако и на расно неосетљив начин".

Закон је наишао је на противљење републиканаца. Државни представник Џим Волш рекао је да је та мера донета на брзину и да је само "збир уских, техничких исправки", а не "основна промена2 државних закона о смртној казни.

Врховни суд у Вашингтону 2018. пресудио је против смртне казне – утврдивши да је казна неједнако примењена и несразмерно коришћена против црних Американаца. Волш, пак, каже да суд није прогласио смртну казну "неуставном" и оспорио је легитимитет недавно усвојеног закона.

Вашингтон је извршио пет погубљења откако је Врховни суд САД 1978. године поново увео смртну казну, а последње 2010. године, према подацима које је прикупио Информативни центар за смртну казну (ДПИЦ).

Смртна казна остаје легална у 27 држава, наводе из ДПИЦ, напомињући да је нешто више од 2.400 људи тренутно осуђено на смрт у САД.

image