Министарство правде САД: Ел Чапови синови бацали своје непријатеље тигровима

Министарство правде САД тврди да су синови озлоглашеног нарко-боса Хоакина "Ел Чапа" Гузмана апсолутни дивљаци

Министарство је у судским документима која су објављена у јавности навело да су четворица Ел Чапових синова, тзв. "чапитоси" - Иван Гузман Салазар (40), Алфредо Гузман Салазар (37), Хоакин Гузман Лопез (36), и Овидио Гузман Лопез (33) међу 28 чланова картела Синалоа које је Министарство правде оптужило прошле недеље за трговину фентанилом.

Министарство правде оптужило је чланове картела да воде "највећу, најнасилнију и најплоднију операцију трговине фентанилом на свету", а такође је навело методе мучења и врсте погубљења које користи картел.

Према оптужници, "чапитоси" су поседовали више ранчева на којима су испитивали ривалске чланове картела, јавне званичнике, службенике за спровођење закона и свакога ко им је стао на пут.

"Када би добили информације, обично кроз мучење, те особе су убијане - било од стране самих чапитоса или по њиховом наређењу — а тела би им била разбацана по целом подручју. Док су многе од ових жртава стрељане, друге су бацане, мртве или живе, тигровима" који припадају Алфреду и Ивану, наводи се у оптужници.

Судски документи наводе и да је један од убица картела Синалоа, познат као "Нинис", ишчупао мишиће особи коју су испитивали и њима нахранио једног од тигрова - љубимаца чапитоса.

Ел Чапови синови су се са противницима обрачунавали и струјним ударима или мучењем водом, а снагу фентанила су, наводно, тестирали на затвореницима.

Међу тројицом оптужених чапитоса, полиција је привела само Овидија Гузмана Лопеза. Ел Чапо, њихов отац и оснивач картела Синалоа, налази се у затвору максималне безбедности у Колораду и служи доживотну казну затвора због трговине дрогом и прања новца.