Кина довела у питање суверенитет бивших совјетских држава, укључујући Украјину

Амбасадор Пекинга у Француској тврди да правни статус Украјине и других република бившег СССР-а није "конкретан"

Амбасадор Кине у Француској довео је у питање суверенитет Украјине и других бивших совјетских република, сугеришући да њихов "магловит" статус у оквиру међународног права отежава решавање сукоба око спорних територија као што је Крим.

"Чак ни ове земље бившег Совјетског Савеза немају ефективни статус у међународном праву јер не постоји међународни споразум који би конкретан њихов статус као суверене земље", рекао је амбасадор Лу Шаје у интервјуу за француску телевизију ЛЦИ.

На питање да ли је Крим украјинска територија, Лу је рекао: "Зависи од тога како доживљавате проблем... Није тако једноставно."

На коментар водитеља да је према међународном праву "то Украјина", Лу је одговорио: "Крим је првобитно био део Русије, зар не? (Совјетски лидер Никита] Хрушчов је био тај који је дао Крим Украјини у Совјетском Савезу".

Амбасадор је потом покушао да смири ситуацију рекавши "сада не смемо поново да се свађамо око ове врсте проблема. Сада је најхитније стати, прекинути сукобе, стати."

Кинески званичници су покушали да задрже неутралан став о сукобу Русије и Украјине, одупирући се притисцима САД и других западних сила да се придруже осуди Москве и увођењу санкција. Пекинг, који је у фебруару предложио мировни план од 12 тачака, нагласио је потребу да се заустави сукоб у Украјини и да се ради на дипломатском решењу које узима у обзир безбедносне бриге свих укључених страна.

Украјински председник Владимир Зеленски обећао је да ће повратити сву територију своје земље, укључујући Крим – циљ који већина западних присталица Кијева не види као реалистичан. Становници полуострва су великом већином гласали за то да Крим постане део Русије 2014. године, након свргавања изабране украјинске владе уз подршку САД.