Свет

Света мученица Земља: Њујоршки професори смислили нову "забавнију" религију

Они тврде да је планети потребна наша похвала и наше поштовање свих 365 дана у години и да "морамо да учинимо природу центром нашег религијског система"
Света мученица Земља: Њујоршки професори смислили нову "забавнију" религијуwww.globallookpress.com © Loredana Sangiuliano

Нико други него чувени часопис "Тајм" објавио је чланак у коме се позива на религиозно поштовање планете и њених самопрокламованих чувара, уз предлог да се Дан земље прогласи за верски празник.

Дакле, ко није био у прилици да се помоли у суботу, на 53. Дан планете земље, нека овог момента падне на колена и моли богове "Тајма" за опроштај.

Земљоугодни коаутори тог ремек теолошког, пардон, геолошког дела су њујоршки професори Пол Гринберг и Карл Сафина, а циљ текста је да се објасни "шта прави Дан планете Земље треба да представља и како би то могао да буде главни датум за нови приступ богослужењу".

"Иако се суочавамо са новим и наизглед огромним еколошким проблемима – изумирањем, отровним хемикалијама, климатском кризом, огромним количинама пластике – дух овог дана више није масовни протест", жале се модерни еколошки јеванђелисти Пол и Карл и додају да желе нову религију. 

Истичу да је суштина свих религија осећај да смо део нечега много већег у простору и дубљег у времену од нас самих, као и да духовно истраживање није статично. 

Они даље тврде да је планети потребна наша похвала и наше поштовање, јер "морамо да учинимо природу центром нашег религијског система користећи Дан планете Земље или друге празнике усредсређене на Земљу, који служе као редовни подсетници на оно што дугујемо нашој планети".

Додају да окретање планете око сунца и око сопствене осе ствара 365 дана у години, те да признање Земљи треба да се одаје сваког од тих 365 дана. 

Да ли ће свих 365 дана морати да се клања и уредницима уваженог часописа који су објавили овај "излив духовности на мозак", те које су дане еко-великомученици Пол и Карл изабрали за самопрослављање - у тексту није назначено. 

Оно што је загарантовано и што изгледа нуди нова религија у односу на старе је - забава!

"Прослављање целог света као живог чуда заиста би требало да буде забавније чак и од најгледаније фудбалске утакмице", додају аутори. 

Ако је од шале и забаве, нова религија ће - то је несумњиво после читања овог текста - окупити бројне следбенике!

image