Из Судана евакуисано 11 грађана Србије, остали чекају француски конвој

Не знамо да ли су успели да дођу до француске амбасаде. Разматрају се и друге могућности за евакуацију, о чему ћемо благовремено обавестити јавност, истакла је Марија Живковић из Министарства спољних послова Србије

Од стотину држављана Србије, колико их живи и ради у Судану, 28 се пријавило за евакуацију преко Кризног штаба Министарства спољних послова Србије, а 11 је већ на путу према Србији.

Помоћница министра спољних послова за конзуларне послове Марија Живковић каже да је током данашњег дана из Картума евакуисано укупно 11 грађана, од чега је четворо евакуисано конвојем Уједињених нација, шесторо конвојем Уједињених Арапских Емирата, док је један држављанин Србије евакуисан конвојем који је организовала Турска.

"Што се тиче грађана који још увек чекају евакуацију у Картуму, након разговора министра спољних послова Ивице Дачића са министарком спољних послова Француске, добили смо уверавања да ће они бити у француском конвоју за евакуацију", наводи Живковићева за РТС.

Истиче да је интернет у Картуму у прекиду, а да телефонске линије не функционишу, због чега је отежана комуникација са српским држављанима.

"Не знамо да ли су успели да дођу до француске амбасаде. Разматрају се и друге могућности за евакуацију, о чему ћемо благовремено обавестити јавност", истиче Марија Живковић.

Сукоби у Судану избили су 15. априла због спора између начелника суданске војске Абдела Фатаха ел Бурхана, који председава суданским Сувереним саветом и Мохамеда Хамдана Дагала, познатог као Хемедти, који је његов заменик у том савету, и начелника паравојних Снага за брзу подршку.

Услед сукоба у престоници Картуму онеспособљен је аеродром, а многи путеви су непроходни.

Постигнут тродневни прекид ватре није био поштован, а цивили данима беже из Картума.