Свет

Произвођачи "леопарда 2" не могу да се договоре чији је тенк

Извршни директор "Рајнметала" је у интервјуу за "Ноје Цирхер цајтунг" у марту рекао да његова компанија поседује права на модел "леопард 2А4", чему се успротивио "Краус-Мафај Вегман"
Произвођачи "леопарда 2" не могу да се договоре чији је тенкGetty © Photo by Alexander Koerner/Getty Images

Две немачке компаније које заједно производе "леопард 2", "Рајнметал" и "Краус-Мафај Вегман" (КМВ), уплеле су се у правни спор око права на интелектуалну својину, пише Ројтерс.

Извршни директор "Рајнметала" Армин Папергер је у интервјуу за "Ноје Цирхер цајтунг" у марту рекао да његова компанија поседује права на модел леопард 2А4, чему се успротивио КМВ.

Окружни суд у Минхену је у саопштењу поручио да КМВ тражи правну заштиту како би спречио "Рајнметал" да даје изјаве које сматра "неистинитим, погрешним тврдњама које крше њихова права".

Рочиште за случај у ком КМВ тужи партнера "Рајнметал" заказано је за 2. мај. у Минхенском суду. 

Док "Рајнметал" из Диселдорфа прави топ за "леопард 2", КМВ из Минхена прави шасију, преноси британска агенција.

И даље није познато какве ће последице на сарадњу две компаније имати овај спор, додаје Ројтерс и наводи да је прошле недеље заједнички објавиле наруџбину немачке војске за модернизацију 143 борбена возила "пума", што је пројекат вредан приближно 770 милиона евра.

Због веће потрошње Немачке на одбрану и наоружавања Кијева, "Рајнметал" је, истиче Ројтерс, ове године забележио рекордну зараду. 

image