Вашингтон "заратио" против полуаутоматских пушки: Забрану продаје оружја дочекали наоружани

Производња, увоз, дистрибуција и продаја јуришног оружја сада је нелегална у десет америчких држава

Вашингтон је постао десета америчка држава која је забранила продају јуришног оружја, укључујући и аутоматске пушке АР-15 која се "прочула" због неких од најубитачнијих масовних пуцњава у САД.

Гувернер Џеј Инсли потписао је нацрт закона који забрањује "производњу, увоз, дистрибуцију, продају и нуђење на продају јуришног оружја" и наводи десетине специфичног ватреног оружја које потпада под забрану, укључујући АР-15, АК-47, М16 и М4.

Забрањена је и опрема која неко оружје може унапредити у јуришно, али и свако полуаутоматско оружје краће од 30 инча.

"Оружје за напад нема другу сврху осим за масовно убијање. Њихова једина сврха је да убијају људе што је брже могуће и у што већем броју", рекао је Инсли у главном граду државе у уторак, а пренео "Вашингтон пост".

Јуришно оружје, које закон описује као "цивилне верзије оружја створеног за војску" и које је "дизајнирано да брзо убија људе", дуго је било у центру дебате о томе како спречити оружано насиље, посебно оно у коме се користи АР-15 која је потезана у масовним убиствима у Њутауну, Конектону, Паркланду, на Флориди…

Извештај из 2019. који се бави масовним пуцњавама открио је да су јуришне пушке криве у више од 85 одсто смртних случајева.

Ова одлука Вашингтона није нарочито здушно прихваћена у јавности, а њени противници жале се да су прекршена права грађана који поштују закон, као и да се на овај начин криминализује "уобичајено и важно средство самоодбране, модерна полуаутоматска пушка" и ставља "политика испред уставних права".

Колико Американци воле да спавају са сачмарама под јастуком можда најбоље показује текст "Вајса" који открива да је, од како је закон о забрани продаје јуришног оружја најављен, процветала његова продаја.

Новим актом, наиме, забрањује се куповина новог наоружања, али он, међутим, не "качи" становнике Вашингтона који су били "милитаризовани" у тренутку његовог доношења. Зато су, многи, хтели да се обезбеде док је то легално.

Калифорнија, Њу Џерси, Конектикат, Мериленд, Масачусетс и Њујорк, донели су своје верзије овог закона између 1990. и 2000. године. 

Савезна влада донела је забрану (која је и створила федералну дефиницију полуаутоматског јуришног оружја) 1994. године, али је она истекла још под Бушовом администрацијом.

"Од њеног истека, број комада оружја у стилу АР-15 међу цивилима је је скочио: до 2022. је, према Националној фондацији за стрељаштво, у оптицају било 24 милиона примерака", навео је "Вајс".