Свет

Судан: Снажне експлозије у Картуму и Омдурману, отворена ватра на турски авион

Ескалација је уследила неколико сати након што су командант војске генерал Абдел-Фатах Бурхан и Снаге за брзу подршку (РСФ), предвођене генералом Мохамедом Хамданом Дагалом, прихватиле продужење примирја за 72 сата
Судан: Снажне експлозије у Картуму и Омдурману, отворена ватра на турски авионwww.globallookpress.com © Hasan Mrad

Снажне експлозије потресле су делове главног града Судана, Картума и његовог града побратима Омдурмана рано јутрос, изјавили су житељи ова два града, упркос продужењу крхког примирја, преноси Танјуг.

Ескалација је уследила неколико сати након што су командант војске генерал Абдел-Фатах Бурхан и Снаге за брзу подршку (РСФ), предвођене генералом Мохамедом Хамданом Дагалом, прихватиле продужење примирја за 72 сата, како би омогућиле страним владама да заврше евакуацију својих држављана, пренео је АП. 

Суданске паравојне Снаге за брзу подршку (РСФ) пуцале су данас на турски авион за евакуацију, који је слетео на аеродром Вади Сејидна у близини Картума, при чему су раниле једног члана посаде и оштетиле резервоар за гориво, саопштила је суданска војска.

Војска је навела да је авион безбедно слетео и да је у току поправка, пренео је Ројтерс.

Сукобљене стране у Судану договориле су се о продужетку примирја за још 72 сата, уз посредовање Саудијске Арабије и САД.

Оружане борбе између суданске војске и РСФ избиле су 15. априла, а од поноћи између понедељка и уторка на снази је било прво 72-часовно примирје.

image