Тексас: Забрана куповине земљишта Русима, Кинезима, Иранцима, и Севернокорејцима

Сенат америчке савезне државе је усвојио закон о забрани куповине пољопривредног земљишта грађанима "непријатељских страних држава"

Грађанима држава које представљају "претњу по националну безбедност САД" биће, према закону који је усвојио државни Сенат, забрањено да поседују одређене врсте земљишта у Тексасу, преноси "Фокс њуз".

Закон се односи на сваку државу коју су обавештајне службе три године заредом прогласиле претњом, а тај критеријум тренутно испуњавају Кина, Русија, Иран и Северна Кореја.

Како се наводи, у првобитном предлогу закона те четири државе биле су експлицитно именоване, али је у коначном нацрту дозвољено да се државе евентуално уклоне са листе "у случају промене режима или било ког другог разлога".

Према коначној верзији усвојеног предлога, законитим сталним држављанима САД и онима са двојним држављанством такође ће бити дозвољено да купују земљиште у Тексасу.

У закону је прецизирано да је забрањена куповина оног земљишта на ком би "страно власништво представљало претњу", односно земљишта повезаног са пољопривредом, нафтом и минералима.

"Безбедност хране је државна безбедност. Дрво, нафта и гас, наша ретка природна богатства – то морамо да штитимо. Ово је питање националне безбедности. Зато смо повезали забране са проценом националне претње, рекла је републиканска сенаторка у Тексасу Луис Колкорст.  

Друге савезне државе су такође предузеле сличне кораке како би "спречиле непријатељске стране владе да куповином земљишта стекну упориште у САД".

Представнички дом Северне Каролине једногласно је усвојио закон којим се "држављанима Кине, Русије и других непријатељских страних држава" забрањује да купују пољопривредно земљиште или имовину у близини војних база.

У парламенту Флориде тренутно се разматра више закона који би, како пише "Фокс њуз", непријатељским страним субјектима на сличан начин забранили куповину пољопривредног земљишта.

У Арканзасу, сенатор Том Котон је прошлог месеца представио нацрт закона којим ће се Кинезима забранити да купују пољопривредно земљиште и некретнине у САД, осим ако им се претходно, у својству избеглица, не одобри азил.

"Деценијама је Комунистичка партија Кине гутала америчко пољопривредно земљиште и некретнине", рекао је Котон за "Фок њуз".