Зеленски разговорао са Макроном: Украјински мировни пакет или јачање оружаних снага

Потребна су додатна решења која би ојачала украјински потенцијал на бојном пољу, сагласни су Владимир Зеленски и Емануел Макрон

Украјински председник Влaдимир Зеленски разговарао је данас са француским колегом Емануелом Макроном, са којим је дискутовао о украјинској "мировној формули" и ситуацији на линији фронта, саопштено је из канцеларије председника у Кијеву.

"Детаљно сам информисао Макрона о ситуацији на фронту и перспективама његовог развоја у мају-јуну. Посебно сам се фокусирао на приоритетне потребе украјинских одбрамбених снага", написао је Зеленски на Телеграму, преносе "РИА Новости".

Сагласни су да су потребна "додатна решења" која би ојачала украјински потенцијал на бојном пољу, пренео је "Кијев индепендент".

"Ценимо потврду Француске да је нашим оружаним снагама обезбедила моћан оклопни пакет", додао је Зеленски.

Припреме за "украјинску контраофанзиву се приводе крају", а војска је на обуци у западним земљама, рекао је министар одбране Украјине Олексиј Резников.

"Брзина и специфичност нашег одговора је веома важна, то је нешто што ће значајно појачати наше способности", рекао је Зеленски.

Француски и украјински председници су причали и о припремама за НАТО самит у Вилњусу, који ће бити одржан 11. и 12. јула.

"Спутњик" је раније известио да је Макрон себи поставио задатак да "спречи победу Русије" у Украјини.