Свет

Зеленски поднео Врховној ради предлоге закона о продужењу ванредног стања и мобилизације

Претходно су ванредно стање и општа мобилизација у Украјини продужени за 90 дана
Зеленски поднео Врховној ради предлоге закона о продужењу ванредног стања и мобилизацијеwww.globallookpress.com © Pool /Ukrainian Presidentia

Председник Украјине Владимир Зеленски поднео је Врховној ради предлоге закона о продужењу ванредног стања и мобилизације.

На сајту украјинске скупштине објављени су предлози закона о продужењу рока мобилизације и ванредном стању, са Зеленским наведеним као покретачем. Међутим, не зна се на колики временски период се предлаже продужење рокова, преносе РИА Новости и додају да уз не постоје додатна објашњења предлога. 

Ванредно стање и општа мобилизација у Украјини су 6. фебруара 2023. године продужени за 90 дана. 

Режим ванредног стања уведен је 24. фебруара 2022. године, док је дан након тога председник Владимир Зеленски потписао указ о општој мобилизацији, а војним обвезницима је забрањено да напуштају земљу.

Судски позив се може уручити било где осим ако је то законом забрањено. Испоруку не мора да врши представник територијалног центра за запошљавање и социјалну подршку. Могу га издати и руководиоци установе, организације и предузећа у којима војни обвезник ради, руководиоци стамбене канцеларије, представници кућног одбора и други службеници, пишу РИА Новости.

image