Свет

Турска затворила ваздушни простор за летове јерменских авиокомпанија

Отварање споменика "Немезис" у Јерменији и подсећање на масовна убиства од почетка прошлог века уздрмали су односе са Турском
Турска затворила ваздушни простор за летове јерменских авиокомпанијаwww.globallookpress.com

Турска је затворила ваздушни простор за јерменске авиокомпаније, које лете у треће земље, рекао је данас турски министар спољних послова Мевлот Чавушоглу. 

Према његовим речима, летови ће бити дозвољени само у посебним случајевима, а одлука о затварању ваздушног простора донета је због провокација Јерменије које, како је казао, су усмерене против Азербејџана и Турске. 

Чавушоглу, такође, додаје да ће након ове можда уследити и додатне мере уколико Јереван нешто не промени. 

Како објашњава ТАСС, турски министар је под провокацијама мислио на отварање споменика "Немезис", који је у Јерменији подигнут у знак сећања на масовна убиства Јермена, односно, геноцид који је почетком 20. века починило Османско царство. "Немезис" је подигнут у част свих оних бораца који су пружили отпор османским нападима, што, са друге стране, Анкара негира и осуђује. Споменик је отворен 25. априла. 

"Заједно са Азербејџаном, искрено смо желели да нормализујемо односе са Јерменијом после рата у Нагорно-Карабаху. Азербејџан је иступио са предлогом мировног споразума. Ово је конкретан корак. Али Јерменија не престаје да погоршава ситуацију", рекао је Чавушоглу, додајући да све ово јасно показује да Јерменија нема добре намере.

Он је истакао да је апсолутно неприхватљиво подизање једног оваквог комплекса који, како је казао, "узноси терористе, од чијих руку су погинуле наше дипломате, грађани, а такође и Азербејџанци".

image