Свет

Папа поручио: Цела Европа је у озбиљној кризи, прети јој пошаст конзумеризма који анестезира

Европа је у кризи због демографске зиме и губитка хришћанских корена, оцењује папа Француско
Папа поручио: Цела Европа је у озбиљној кризи, прети јој пошаст конзумеризма који анестезираGetty © Christopher Furlong / Staff

Папа Фрациско, који је недавно посетио Будимпешту, похвалио је способност Мађарске да одржи своје хришћанске корене који су заборављени и изгубљени у великом делу Европе.

"Отишао сам као ходочасник" мађарском народу и видео "толико скромних и вредних људи који поносно негују везу са својим коренима", рекао је он. А међу тим коренима, постоје свеци који нас данас "подстичу да превазиђемо ризик дефетизма и страха од сутрашњице, сећајући се да је Христос наша будућност".

Поглавар Римокатоличке цркве је навео да су "чврсти хришћански корени мађарског народа стављени на искушење. Њихова вера је тестирана ватром."

"Заиста, током атеистичког прогона 20. века, хришћани су насилно побијени, а бискупи, свештеници, верници и лаици су убијани или лишени слободе", рекао је он. "И док се покушавало да се посече дрво вере, корени су остали нетакнути: остала је скривена Црква, али жива, јака, снагом Јеванђеља".

У Мађарској је "овом последњем прогону, овом комунистичком угњетавању претходило нацистичко угњетавање, уз трагичну депортацију велике јеврејске популације", рекао је он. "Али у том ужасном геноциду, многи су се истакли својим отпором и способношћу да заштите жртве", додао је Франциско.

Папа је даље упозорио да је у Европи слобода угрожена од "конзумеризма који анестезира" и чини да људи забораве прошлост да лебде у себичној садашњости.

"Ово је опасан прогон световности, изазван конзумеризмом. Али када је једино важно размишљати о себи и радити оно што волиш, корени се гуше", рекао је он.

"Ово је проблем широм Европе, где је у кризи посвећивање другима, осећај заједништва, осећај лепоту заједничког сањања и стварања велике породице. Цела Европа је у кризи", навео је он. "Зато размислимо о важности очувања корена, јер само ако зађемо дубоко, гране ће расти и донети плод", додао је.

После корена долази друга слика: мостови, навео је папа у саопштењу. Будимпешта, настала пре 150 година из споја три града, позната је по мостовима који је прелазе и спајају њене делове.

То, навео је он, подсећа на важност изградње мостова мира између различитих народа. То је, нарочито, позив Европе, коју позивамо да као "мост мира" укључи разлике и да дочекује оне који куцају на њена врата.

image