Свет

Откриће из Сан Франциска: Мушкарцима прети рак простате чак и ако се изјашњавају као жене

Амерички доктори упозорили трансродне жене да прегледају простату, а трансродне мушкарце јајнике и материцу
Откриће из Сан Франциска: Мушкарцима прети рак простате чак и ако се изјашњавају као женеwww.globallookpress.com

Постоји мали али значајан ризик да трансродне жене оболе од рака простате, али традиционални апарати за скрининг можда на њима неће функционисати, наводи "Сан Франциско хроникл" позивајући се на национално истраживање које је спровео универзитет УЦ Сан Франциско.

То је, како с поносом истичу, прво истраживање у САД које се бави раком простате код трансродних жена.

"Постоји погрешна перцепција, како код пацијената тако и код медицинског особља, да зато што се неко идентификује као жена и изгледа као жена, не мора нужно да прегледа простату" рекао је др Стивен Фридланд, уролог у Медицинском центру "Седарс синај" у Лос Анђелесу и један од аутора истраживања.  

Како наводи уролог и главни аутор студије др Фарнуш Ник-Ахд, доктори и даље "не знају како најбоље да се брину о овој растућој популацији".

Он је додао да је неопходно истаћи "важност скрининга за рак других полних органа које особа има на рођењу, попут материце и јајника код транс мушкараца".

Како преноси амерички лист, доктори наводе да "многе транс жене можда чак и не схватају да имају простату, посебно уколико су имале операције промене пола". 

image