Нови скандал Илона Маска: Умешан у нови сукоб?

Предузетник Илон Маск поново се нашао у жижи, након што су тајвански медији пренели да је индиректно умешан у акције кинеске војске у близини овог острва

Званичници НАТО савеза тврде да су пословни интереси милијардера и предузетника Илона Маска у Кини, бар индиректно, повезани са војним вежбама Народноослободилачке армије око Тајвана, одржаним у августу, преносе тајвански медији.

Тајванска државна агенција ЦНА пренела је изјаву високог званичника НАТО који је рекао да је Алијанса "дубоко збринута" односима Маска и његовог пословног партнера, председавајућег компаније "Оракл" Лерија Елисона са кинеском владом, нарочито након што је посета председавајуће Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси летос искоришћена као изговор да Пекинг покрене војне вежбе без преседана око Тајвана.

Извор из НАТО каже да су подаци које компанија "Тенсент" и "Оракл" прикупљају на својим клауд платформама искоришћени за стварање "оперативне слике" помоћу које је кинеска војска доносила стратешке и тактичке одлуке.

Резултат је био тај да су Кинези успели да у поморске вежбе интегришу више војних аспеката попут сајбер напада, поморских, ваздушних, копнених и свемирских операција.

"Тенсент" не само да је власник највеће друштвене мреже у Кини, "ВиЧета", већ ради на развоју вештачке интелигенције, информационих и комуникационих технологија и њихова веза са кинеском војском је извор забинутости влада Сједињених Америчких Држава, Индије и других земаља.

Компанија "Оракл" је 2017. најавила стратешско партнерство са "Тенсентом" и исте године је кинеска компанија купила пет процената удела у Масковој фирми "Тесла".

Према информацијама до којих је дошла тајванска агенција, "Оракл" активно промовише војну индустрију и платформе са војним подацима у Кини, као и технологију "клауда".

У међувремену, више од 70 одсто организација које су у склопу америчког Министарства одбране користе базе података и алате "Оракла", док 23 земље чланице НАТО користе њихове апликације.