"Глобал тајмс": Како ЦИА "боји" револуције по целом свету

Кинески стручњаци открили пет метода које ЦИА користи за подстицање немира у свету

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) већ дуже време планира "мирне" и "обојене револуције" широм света, као и шпијунске активности. Иако су детаљи о овим операцијама одувек били мутни, нови извештај кинеских званичника открио је главна техничка средства које је ЦИА користила за планирање и промовисање немира широм света, пише "Глобал тајмс".

Од почетка 21. века, брзи развој интернета омогућио је ЦИА да се инфилтрира у друге земље и регионе. Све институције или појединци из било ког дела света који користе америчку дигиталну опрему или софтвер могли би да буду претворени у "марионетског агента" ЦИА.

Деценијама је ЦИА рушила или покушавала да свргне најмање 50 легитимних влада у иностранству (ЦИА је признала само седам од ових случајева), што је изазвало превирања у другим земљама. Било да је у питању "обојена револуција" у Украјини 2014, "сунцокрет револуција" на Тајвану, "шафран револуција" у Мјанмару, "зелена револуција" у Ирану и друге "обојене" револуције, иза њих стоје америчке обавештајне агенције, пише "Глобал тајмс" позивајући се на извештај кинеских стручњака.

Америчка водећа позиција у технологијама телекомуникација и командовању на лицу места пружила је америчкој обавештајној заједници невиђене могућности да покрене "обојене револуције" у иностранству. Извештај који је објавио Национални центар за компјутерске вирусе и сајбер компанија "360" открива пет метода које обично користи ЦИА.

Први је пружање шифрованих мрежних комуникационих услуга. Како би помогла демонстрантима у неким земљама Блиског истока да остану у контакту и да избегну праћење и хапшење, америчка компанија, која, како се наводи, има америчко војно искуство, развила је ТОР технологију која може кришом да приступи интернету - такозвану "Онион рутер технологију".

Сервери шифрују све информације које пролазе кроз њих како би помогли одређеним корисницима да анонимно сурфују интернетом. Након што су пројекат покренуле америчке компаније, одмах је бесплатно уступљен антивладиним елементима у Ирану, Тунису, Египту и другим земљама и регионима како би се осигурало да они "млади дисиденти који желе да уздрмају властиту владу" могу да избегну праћење и надзор, наводи се у извештају.

Други метод је пружање комуникационих услуга ван мреже. На пример, да би се обезбедило да антивладино особље у Тунису, Египту и другим земљама и даље може да буде у контакту са спољним светом када је интернет искључен, Гугл и Твитер су брзо покренули специјалну услугу под називом "Спик2Твит" која омогућава корисницима да бесплатно позивају и шаљу гласовне поруке.

Ове поруке се аутоматски претварају у твитове и затим постављају на интернет и јавно објављују преко Твитера и других платформи у "реалном времену", наводи се у извештају.

Трећи метод је обезбеђивање командних алата на лицу места за скупове и параде засноване на интернету и бежичним комуникацијама. У извештају се наводи да је америчка корпорација РАНД провела неколико година развијајући нетрадиционалну технологију промене режима названу "ројење". Алат се користи да помогне великом броју младих људи повезаних путем интернета да се придруже покрету мобилног протеста, увелико побољшавајући ефикасност командовања догађајем на лицу места.

Четврти је амерички софтвер под називом "Рајот". Софтвер подржава 100 посто независну широкопојасну мрежу, обезбеђује варијабилну вајфај мрежу, не ослања се ни на један традиционални физички приступ, не захтева телефонску, кабловску или сателитску везу и може лако да избегне било који облик владиног надзора.

Последњи, пети метод, је "антицензорски" информациони систем. Амерички Стејт департмент сматра истраживање и развој овог система важним задатком и уложио је више од 30 милиона долара у пројекат.

Штавише, Национални центар за компјутерске вирусе и компанија "360" уочили су програме "тројанског коња" или додатке повезане са ЦИА у недавним сајбер нападима усмереним на Кину. Органи јавне безбедности су истражили ове случајеве, сазнаје "Глобал тајмс".

Осим пет метода које је ЦИА користила да подстакне немире на глобалном нивоу, кроз даљу техничку анализу, Национални центар и "360" такође су идентификовали још девет метода које ЦИА користи као "оружје" за сајбер нападе, укључујући испоруку модула за напад, даљинско управљање, прикупљање и крађу информација и алате отвореног кода треће стране.

Центар за реаговање и компанија "360" такође су уочили алатку за крађу информација коју користи ЦИА, а која је такође једно од 48 напредних сајбер оружја изложених у поверљивом документу америчке Агенције за националну безбедност.

Откриће ових алата за крађу информација показује да ће ЦИА и Национална безбедносна агенција САД заједно напасти исту жртву, или ће међусобно делити оружје за сајбер напад, или пружити релевантну техничку или људску подршку, наводи се у извештају.

Портпарол кинеског Министарства спољних послова Мао Нинг каже да америчке обавештајне и шпијунске активности и сајбер напади на друге земље заслужују високу будност међународне заједнице.

САД морају да схвате озбиљно и одговоре на забринутост међународне заједнице и престану да користе сајбер оружје за шпијунажу и сајбер нападе широм света, рекао је Мао.

У извештају експерата се сугерише да би Кина требало да што пре организује самоинспекцију против ових напада и да постепено успостави дугорочни одбрамбени систем како би се ефикасно суочила са непосредним мрежним и стварним претњама, уз усвајање самоконтролисане локализоване опреме.