Свет

Пушкинови споменици на удару Кијева: И песника из 19. века сматрају колонизатором

Нови прописи у Украјини предвиђају уклањање свих симбола "руског империјализма", међу којима се налазе и споменици познатог и признатог светског уметника
Пушкинови споменици на удару Кијева: И песника из 19. века сматрају колонизаторомwww.globallookpress.com © Zamir Usmanov

Споменик руском песнику Александру Пушкину у центру Кијева можда проживљава своје последње дане, након што је више од 30 статуа широм Украјине уклоњено у последњих годину дана, пише британски "Гардијан".

Око споменика нису постављени џакови песка и ограде као остали "вољенији" кијевски споменици, Пушкинова статуа ишарана је графитима на којима пише да је "империјалиста" и "војник туђе културе".

Једна реч написана на постољу споменика, ипак, сумира све остале поруке које су вандали на њему оставили: "Уништи".

За многе на Западу, бес против писца из 19. века делује апсурдно, пише "Гардијан". Ипак, мало је вероватно да ће његова статуа у центру Кијева, која се ту налази од 1962. године, дочекати крај сукоба у Украјини на истом месту.

Украјински председник Владимир Зеленски прошлог месеца је потписао Закон о деколонизацији, у складу са којим ће споменик Пушкину, али и многи други, бити уклоњени.

Тај закон сличан је оном о декомунизацији из 2015. године, на основу којег је уклоњен велики број статуа Маркса и Лењина и промењена имена више од 200 улица.

Ипак, сада се на удару налазе споменици који симболизују оно што у Украјини сматрају "руским империјализмом", било да су грађени за време Руског царства или Совјетског Савеза.

У Закону се прецизира да се односи на "слике, споменике, обележја и натписе посвећеним особама које су јавно, укључујући у уметничким делима, подржавали, глорификовали и правдали руску империјалну политику".

За већину Украјинаца, како наводи "Гардијан", проблем није Пушкинова поезија, већ "начин на који је инструментализован као симбол руске културе и утицаја".

Како показују резултат истраживања спроведеног пре пет година, у Украјини су у том тренутку постојале 594 улице које су носиле име познатог руског песника, што га је чинило трећим најчешћим именом за улицу у тој земљи, након украјинског националног песника Тараса Шевченка и првог човека у свемиру Јурија Гагарина.

Грађани Кијева недавно су гласали да промене назив Пушкиновог парка, који ће се у будућности звати Бахријањијев парк, у част украјинског писца Ивана Бахријањија.

image