Свет

Американци у борби против руске "змије": Москва годинама узимала НАТО документа?

Злонамерни софтвер "снејк" (змија) остаје најсофистициранији дугорочни малвер за сајбер шпијунажу који је применила јединица ФСБ-а позната као "Турла", саопштило је америчко Министарство правде
Американци у борби против руске "змије": Москва годинама узимала НАТО документа?www.globallookpress.com © Petrov Sergey

Америчке власти тврде да су онеспособиле компјутерски вирус који је наводно користила руска шпијунска агенција за крађу осетљивих докумената током две деценије у десетинама земаља, укључујући владе чланица НАТО-а.

Америчко министарство правде је саопштило да је злонамерни софтвер користила јединица руске Федералне службе безбедности скоро 20 година да би присвојила материјал из стотина компјутерских система у најмање 50 земаља повезаних са новинарима и државама чланицама НАТО-а, пише "Фајненшел тајмс".

"Русија је користила софистицирани малвер да украде осетљиве информације од наших савезника, убацујући га кроз мрежу заражених рачунара у Сједињеним Америчким Државама у циничном покушају да прикрије своје злочине", рекао је Бреон Пис, амерички тужилац Источног округа Њујорка.

Злонамерни софтвер, назван "снејк" (змија), остаје "најсофистициранији дугорочни малвер за сајбер шпијунажу" који је применила дотична јединица ФСБ-а, позната као 'Турла'", саопштило је америчко Министарство правде.

"'Турла' је руски актер сајбер шпијунаже и једна од најстаријих група за упад који пратимо, која је у неком облику постојала још деведесетих и фокусирана је на класичне мете шпијунаже — владин, војни и одбрамбени сектор", рекао је Џон Хултквист, шеф компаније за анализу која је у власништву "Гугла".

Тајна мрежа

Док су неки од "Турлиних" радова раније били разоткривени у неколико инцидената из прве деценије 21. века, "ови догађаји су надјачани ширином активности која остаје непримећена", рекао је он и додао: "'Турла' је у великој мери фокусирана на оперативну безбедност и прикривеност, и у том циљу су доследно напредовала".

Колекција заражених рачунара широм света створила је тајну мрежу која је ометала праћење од стране противничких обавештајних служби, изјавио је под заклетвом агент ФБИ.

Мрежа је такође ојачала способност рачунара да тајно премештају велике количине података и међусобно комуницирају. "Змија" је компромитовала уређаје на неограничено време, упркос напорима да се ухвати у коштац са малвером, додао је агент.

Током истраге, ФБИ је открио да је "Турла" употребила вирус да украде оно за шта се веровало да су интерна документа УН и НАТО са компјутера повезаног са министарством иностраних послова државе чланице НАТО-а, наводи се у изјави агента.

Јединица ФСБ-а је такође наводно користила софтвер на личном рачунару новинара који је извештавао о руској влади за једну америчку медијску компанију.

ФБИ је детаљно описао сложену операцију коју је "змија" имала на неколико рачунара у САД, а затим је проширио на потенцијално хиљаде рачунара који су били заражени малвером широм света.

Под именом "Операција 'Медуза'", и логоом змије која једе свој реп, изгледа да је ФБИ преварио малвер да збуни упутства ФБИ-а са упутствима његових оператера или од слично заражених домаћина, пише "Фајненшел тајмс".

Команде, послате преко прилагођеног ФБИ програма под називом "персеј", који је у грчкој митологији убио Медузу, у суштини су проузроковале самоуништење малвера и лако се могу реплицирати у великим размерама.

И Русије нико није коментарисао ове наводе Вашингтона.

image