НАТО тврди: Спремни за сукоб у сваком тренутку

Одбрамбене способности Алијансе данас су најјаче од Хладног рата, тврди шеф војног комитета НАТО-а

Шеф војног комитета НАТО-а Роб Бауер изјавио је данас да Алијанса мора да буде спремна за потенцијалан конфликт у сваком тренутку.

Према његовим речима, "конфликт може да закуца на врата у сваком тренутку", те стога организација мора да јача своје одбрамбене способности. 

"Војне службе НАТО-а прате све агресивнији модел понашања Русије. Заједничким напорима успели смо да постигнемо до сада највеће јачање (одбрамбених капацитета Алијансе) од периода Хладног рата, али тај посао није завршен", рекао је Бауер. 

Он је истакао да, у циљу постизања постављених задатака, Алијанса и њене чланице морају да постигну "интеграцију војног планирања" како на нивоу целе организације, тако и на националном нивоу сваке од држава чланица. 

"Интеграција војног планирања омогућиће нам да се сви заједно руководимо истим компасом", објаснио је он.

Како преносе медији, Бауер је данас изјавио и да Алијанса припрема војне планове против Русије, али да се такве акције не предузимају када је реч о Кини. 

Ипак, генерални секретар организације Јенс Столтенберг поручио је за Си-Ен-Ен да НАТО планира отварање своје прве канцеларије у Азији, и то у Јапану, из безбедносних разлога. Том приликом, он је истакао да се више не може говорити о регионалној безбедности, јер оно што се дешава у Европи изузетно утиче и на Азију, и, како је нагласио, Кину, која помно прати и добре и лоше последице конфликта у Украјини по руског лидера Владимира Путина и тако за себе извлачи закључке, који би се могли искористити у случају Тајвана.

Из руског Министарства спољних послова раније током дана навели су да ће отварање канцеларије НАТО-а довести до ширења антируске и антикинеске политике и стварања нове претње за тај регион.