Портпарол турског председника: Путин не намеће Ердогану ставове о Украјини

Председници Турске и Русије имају веома добар и снажан однос који је заснован на поверењу и обостраном уважавању, рекао је Ибрахим Калин, портпарол Реџепа Тајипа Ердогана

Портпарол турског председника Ибрахим Калин описао је руског председника Владимира Путина као далековидог лидера који не жели да свом турском колеги Реџепу Тајипу Ердогану наметне избор у украјинском питању.

"Путин је далековид лидер који разуме да такве ствари не могу бити наметнуте Ердогану. Председници Ердоган и Путин имају веома добар и снажан однос који је заснован на поверењу и обостраном уважавању", рекао је Калин и додао да захваљујући томе две земље успешно сарађују о питању Сирије, процесу из Астане, житном коридору и другим питањима, пренeo je ТАСС.

Коментаришући дијалог о Украјини, Калин је рекао да је Русија добро упозната са ставом Турске.

"Поручили смо руској страни да се сукоб мора окончати уз поштовање територијалног интегритета Украјине и очување њене политичке независности, као и повратак свих анектираних територија", рекао је он.

Калин је подсетио на своју посету Москви у марту, када је "више разговарано о билатералним питањима", али је на крају "било речи на тему Украјине".

На питање да ли је Путин подржао Ердогана уочи општих избора у Турској 14. маја, Калин је истакао да такво питање није политички коректно у контексту избора и да "било каква подршка не долази у обзир".

Поновио је да двојица лидера имају веома ефикасан однос који "омогућава врхунску дипломатију".