Белорусија распоредила ракетне системе уз западне границе

У априлу, по наређењу председника Белорусије Александра Лукашенка, извршена је провера борбене готовости оружаних снага

Тактички ракетни комплекси и вишецевни бацачи ракета су ступили на борбено дежурство на западној граници Белорусије, саопштила је званична телевизија Министарства одбране Белорусије "ВоенТВ".

"Поред западних граница се налазе тактични ракетни комплекси и вишецевни бацачи ракета. Војска јасно демонстрира да ће на сваки покушај агресије према Белорусији одмах одговорити наш ‘полонез’ и `точка`", наводи се у саопштењу.

Истакнуто је да ракетна дивизија заједно са јединицама обавља задатке у оквиру провере борбене готовости, као што су: заузимање стартних позиција, организација њихове заштите и одбране, као и коришћење дивизије за борбено дежурство у одређеним објектима.

У белоруском министарству су навели да у оквиру провере борбене готовости, која се наставља у белоруској војсци, делују на наведеним местима механизоване јединице, снаге за специјалне операције, ракетне јединице и артиљерија.

Министарство одбране Белорусије је раније саопштило да ће у мају бити одржана следећа фаза свеобухватне провере борбене готовости војних јединица и подјединица које учествују у реаговању на кризне ситуације. Пре свега, провери ће бити подвргнуте војне јединице и подјединице стациониране у Гродну, Бресту и Минску.

Поред јединица из састава РВ и ПВО, биће укључене и снаге за специјалне операције Оружаних снага, оперативне команде, ракетне снаге и артиљерија, јединице за подршку. Предвиђено је да се изврши позив војних обвезника, чији укупан број неће прелазити хиљаду људи.

У априлу, по наређењу председника Белорусије Александра Лукашенка, извршена је провера борбене готовости оружаних снага. Генерално руковођење инспекцијом поверено је Државном секретаријату Савета безбедности.

Ревизија је обухватила читав низ активности у вези са пребацивањем војне јединице из мирнодопског у ратно доба, регрутацијом за служење војног рока, набавку наоружања, пуштање јединица на полигон за извршавање техничко-тактичких задатака.

Ова етапа завршена је бригадном тактичком вежбом.