Свет

Украјини потребне милијарде евра месечно, услов родна равноправност

ЕУ може да издвоји до 1,5 милијарди, поручила председница ЕК
Украјини потребне милијарде евра месечно, услов родна равноправностwww.globallookpress.com © © IMAGO/Christian Spicker

Председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да је Европска унија спремна да обезбеди Украјини 1,5 милијарди евра и да очекује помоћ од САД и других западних земаља.

"Украјини је потребно од три до пет милијарди евра месечно само да би покрила буџетске трошкове, укључујући плате и пензије. ЕУ је спремна да обезбеди 1,5 милијарди евра и очекује да ће САД, друге западне земље и финансијске институције помоћи у осталом", изјавила је данас Фон дер Лајен у Берлину на Међународној донаторској конференцији посвећеној обнови Украјине.

Према њеним речима, "за исплату плата војним и безбедносним снагама, наставницима и лекарима, за исплату пензија, Украјини је потребно од 3 до 5 милијарди евра месечно само да би задовољила најосновније потребе".

"Потребна је помоћ од ЕУ, САД, наших партнера и међународних финансијских институција. ЕУ је спремна да финансира Украјину на нивоу од 1,5 милијарди евра за један месец рата, што ће износити око 18 милијарди евра 2023. године", истакла је она.

Како је подсетила шефица Европске комисије, "Украјина је 2022. године добила помоћ од ЕУ у износу од преко 19 милијарди евра, не рачунајући набавку наоружања".

Што се тиче војне помоћи, према подацима Европске комисије, за ове потребе је већ издвојено 2,5 милијарди евра, не рачунајући подршку појединих држава заједнице.

ЕУ и инфраструктура

Фон дер Лајен је такође додала да је "Украјини потребна хитна компензација за губитке у овом тренутку, у време када Русија удара на инфраструктуру".

"Русија покушава да паралише Украјину, али не смемо дозволити да се то деси", оценила је она.

Према њеним речима, Европска унија увећава хуманитарну помоћ Кијеву, укључујући интерно расељена лица.

Новац ће расподелити Европска комисија

На крају свог излагања, Фон дер Лајен је поручила да је Европска комисија спремна да управља свим средствима која се у свету издвајају за обнову Украјине.

"Светска банка процењује штету украјинској економији на 350 милијарди евра. Овде разговарамо о томе како да укључимо све финансијске секторе и играче у обнову Украјине, како да одредимо приоритетне области за улагања и како да усмеримо ресурсе на одговарајући начин. Европска комисија је спремна да постане секретаријат платформе за координацију за Украјину", објаснила је она.

Према речима Фон дер Лајен, "пренос таквих овлашћења на ЕК је сасвим логичан, будући да оживљавање Украјине треба да буде укључено у процес припреме за придруживање ЕУ".

Демократија и родна равноправност

Председница Европске комисије објаснила је да помоћ мора да прати низ услова, који су утврђени на претходној донаторској конференцији која је одржана 4. и 5. јула у Лугану у Швајцарској.

"Обнова Украјине је процес који води ту земљу на основу реформи, транспарентности, одговорности и владавине права, демократије, родне равноправности и инклузивности", закључила је она.

image