Свет

"Вашингтон пост": НАТО преломио, не зове Украјину у Алијансу; Зеленски: Али, време је

Постојао је консензус међу 31 чланицом Алијансе, упркос позивима Кијева, да се током састанка 11. и 12. јула не упути званичан позив Украјини да се придружи НАТО-у
"Вашингтон пост": НАТО преломио, не зове Украјину у Алијансу; Зеленски: Али, време јеwww.globallookpress.com © Presidential Office of Ukraine/ThePresidentialOfficeUkraine

Земље НАТО-а одлучиле су да на јулском самиту у Виљнусу не позову Украјину да постане чланица Северноатлантске алијансе, али разговараће о продубљивању сарадње са Кијевом и потенцијалном одређивању датума за њен улазак у војни блок, пише "Вашингтон пост".

Како се наводи, "међу 31 чланицом Алијансе, упркос позивима Кијева, постојао је консензус да се током састанка 11-12. јула не упути званичан позив Украјини да се придружи НАТО-у".

Према писању листа, "земље источне Европе траже конкретне кораке ка овом циљу, укључујући потенцијалне обавезе у вези са датумом уласка Украјине, док се САД и неке западноевропске државе залажу за лакше кораке". 

Издање преноси да су балтички званичници предложили да Северноатлантска алијанса "пошаље званичан позив Украјини да приступи НАТО-у" или да започне процес "постављања временског оквира или одређених услова" за то. Додаје се да је чешки министар спољних послова Јан Липавски такође говорио за то да се Украјини обезбеди "стварни пут" у НАТО.

САД за "опрезан приступ"

У чланку се наводи да САД и њени савезници у западној Европи "више воле спорији и опрезнији приступ". Амерички званичници кажу да администрација америчког председника Џозефа Бајдена инсистира на томе да је "пружање сталне подршке Украјини на бојном пољу главни приоритет међу земљама НАТО-а док се припрема за своју дуго најављивану контраофанзиву". 

"У овој фази, пажња би требало да буде усмерена на практичну подршку и на то како најбоље можемо да наставимо да пружамо војну помоћ Украјини", навео је амерички званичник. Према његовом мишљењу, односи између НАТО-а и Украјине неће бити од највеће важности ако Алијанса не може да гарантује способност "подршке Кијеву у области безбедности".

Наводи се да, неке земље примећују да би улазак Украјине у НАТО значио "аутоматско активирање члана 5" Северноатлантског уговора потписаног у Вашингтону 1949. године, који предвиђа колективни одговор у случају оружаног напада на једну или више земаља чланица НАТО-а. То би "увукло Алијансу у масивни сукоб са највећом нуклеарном силом на свету", наводи се у чланку.

Зеленски моли НАТО

Украјински председник Владимир Зеленски упутио је данас нови апел НАТО-у да донесе "позитивну политичку одлуку" о кандидатури Кијева за чланство у Алијанси на јулском самиту у Вилњусу.

"Време је да се отклони највећа" безбедносна несигурност Европе - односно да се одобри позитивна политичка одлука о чланству (Украјине) у НАТО-у", рекао је Зеленски у видео обраћању Самиту демократије у Копенхагену, а пренео је Ројтерс.

Зеленски је на турнеји по европским престоницама у циљу појачања подршке савезника Кијеву пре очекиване украјинске контраофанзиве против руских снага.

image