Свет

Ебрахим Раиси: Изградња мултиполарног света не може се зауставити

Ирански председник оптужио Америку да стоји иза протеста у његовој држави
Ебрахим Раиси: Изградња мултиполарног света не може се зауставитиwww.globallookpress.com © Iranian Presidency Office

Ирански председник Ебрахим Раиси изјавио је да је Техеран фокусиран на политику мултиполарности и одрживе интеграције са циљем успостављања праведног међународног система заснованог на међусобном поштовању.

"Формирање мултиполарног света не може се зауставити. Већ сад постоје многи центри моћи ван западног света", изјавио је он за "Спутњик".

Раиси је нагласио да западне државе и даље покушавају да осујете формирање мултиполарног света који се гради "уз помоћ регионалних организација као што је Шангајска организација за сарадњу."

Ирански председник је рекао и да ће утицај Ирана у свету порасти кроз сарадњу са пријатељским земљама: "Ми смо озбиљни када је у питању изградња односа са Русијом и другим државама."

Он је додао и да многе државе желе слободу од Америке, као и да ће Иран "наставити да подржава слободољубиве народе."

Раиси је оптужио САД да стоје иза актуелних протеста у Ирану, као и да користе тактике "информационог тероризма" пошто су схватили да санкције не дају резултате.

"САД знају да санкције не функционишу. Зато су почели да користе друге методе. Информациони тероризам је највећи проблем", изјавио је Раиси.

Раиси је недавно у Казахстану изјавио да је Иран доказ да америчке санкције не дају резултате, као и да је његова земља посвећена изградњи ближих односа са Русијом и Кином.

Врховни вођа Ирана Али Хамнеј недавно је изјавио да су протести, који су у Ирану избили након смрти двадесетдвогодишње Махсе Амини у притвору након привођења од стране такозване "полиције за морал", организовани у Америци и Израелу.

Истрага коју је спровео ирански парламент утврдила је да Аминијева није била жртва физичког насиља, док је лекарска комисија утврдила да је узрок смрти церебрална хипоксија која је довела до хипертензије и отказивања рада органа.

image