Били су упозорени: Како се амерички "патриот" нашао на удару руског "кинжала"

Стручна јавност у Америци је још у децембру прошле године упозорила да би "патриоти" могли да буду лака мета за руско наоружање

Руски хиперсонични систем "кинжал" уништио је амерички противваздухопловни ракетни систем "патриот" у Кијеву, саопштило је руско Министарство одбране.

Напад на циљеве у Кијеву извршен је у раним јутарњим сатима и он је, према изјавама украјинских војних званичника, био потпуно другачији од ранијих сличних удара због до сад невиђеног интензитета.  

"Кинжал" је руска хиперсонична ракета која је у употреби од 2017. године. Може да путује брзином до 12 маха (око 14.800 км на сат), док изводи маневре избегавања, за које се верује да омогућавају да избегне сваку постојећу ПВО.

За искусне посматраче, чињеница да је руска хиперсонична ракета успела да уништи амерички "патриот" није изненађење.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков најавио је да ће ти ПВО системи бити мета за руску војску непосредно након што је њихова испорука Украјини најављена средином децембра прошле године.

Амерички портал "Ворзоун" је у истом периоду писао да ће "патриоти", иако далеко бољи од ПВО система са којима је Украјина до тада располагала, ипак бити мета руских напада. 

"Патриоти" су статични системи који заузимају много места, захтевају велику посаду и користе радаре са снажним емисија које руска војска лако може да лоцира. Самим тим, они су рањиви у односу на различите врсте руског оружја са којим се патриоти раније нису сусретали, навели су на том порталу.

"Једном 'патриот' систему са свих шест лансера треба 50 до 60 војника како би га поставили, а након тога између 25 и 30 војника како би њиме управљали и одржавали га", рекао је пензионисани амерички пуковник и некадашњи официр у Школи за противваздушну артиљерију Дејвид Шенк.

"Батерији система 'патриот' треба цео један квадратни километар територије, тако да ће руској војсци бити лако да га уоче. Његов радар емитује снажан сигнал који ће Руси пре или касније моћи да лоцирају."

Типична батерија система 'патриот' располаже са радарима AN/MPQ-53 или AN/MPQ-65, који ће највероватније бити мета руских удара, говорио је Шенк у децембру прошле године.

"Противрадарске ракете ће циљати радаре 'патриота'", додао је он. "Ако уништите његов радар, цео систем постаје бескористан."

Руски ловци, попут авиона Су-35С, могу да носе противрадарске ракете "криптон" опремљене "трагачима радара" од којих су неки специфично прављени за лов на 'патриоте'. Оне имају домет до 110 километара, док новији модели могу да "добаце" и 260 километара.

Авионске ракете, ипак, нису једини начин на који руска војска може да уништи "патриоте", пише "Ворзоун". Он би могао бити мета и крстарећих балистичких ракета, али и протврадарских дронова, који могу имати већи домет од авионских ракета.

Пре него што су послати у Украјину, 'патриот' системи (званично) никада нису уништени у борби, али се јесу нашли на удару током сукоба између Саудијске Арабије и Хута у Јемену. Чињеница је и да се они никада раније нису нашли на удару оружја којим располаже Русија, пише "Ворзоун".