Свет

Будућност Споразума о житу неизвесна: Последњи брод напустио Украјину, договор истиче сутра

Турски министар спољних послова Мелвут Чавушоглу казао је прошле недеље да верује да споразум може бити продужен на још два месеца
Будућност Споразума о житу неизвесна: Последњи брод напустио Украјину, договор истиче сутраwww.globallookpress.com © Turkish Defense Ministry

Последњи брод је напустио Украјину у складу са споразумом о извозу жита црноморском рутом, рекао је портпарол Уједињених нација, дан пре него што ће Русија донети одлуку о будућношћу тог договора, преноси Ројтерс.

Споразум између Русије и Украјине о извозу житарица црноморском рутом постигнут је у јулу прошле године уз посредство Турске и УН, како би се ублажили ефекти прехрамбене кризе у свету.

Споразум је у први мах требало да буде на снази 120 дана, а његово трајање продужено је за још толико у новембру прошле године. Договор је још једном продужен у марту, али на само 60 дана - који истичу сутра.

Како би убедили Русију да пристане на извоз украјинских житарица, УН су пристале да помогну Русији са извозом њених пољопривредних производа у наредне три године.

"И даље постоји много отворених питања у вези са нашим делом споразума. Одлука мора сада да се донесе", изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да "Русија неће одступити од својих ставова и захтева када је реч о прехрамбеном споразуму", и додала да се "не ради о томе да једна земља или група земаља остварује своје интересе, док други треба да чекају да на њих дође ред". 

"Неће доћи до одступања од става да треба да се испоштују услови које не само да је наша страна поставила, већ који су ушли у договор и који су запечаћени обавезама страна које су потписале споразум о житу, јер као што је то већ рекао министар спољних послова Русије Сергеј Лавров, то је део пакета овог споразума", рекла је Захарова. 

Високи званичници Русије, Украјине, Турске и УН састали су се у Истанбулу прошле недеље како би разговарали о црноморском споразуму, рекао је портпарол УН-а.

"Преговори се воде на различитим нивоима. Очигледно се налазимо у деликатној фази", рекао је он.

Турски министар спољних послова Мелвут Чавушоглу казао је прошле недеље да верује да споразум може бити продужен на још два месеца.

Иако се руско ђубриво не налази на списку западних санкција, Москва тврди да ограничења у плаћању, логистици и осигурању представљају баријере за извоз, наводи Ројтерс.

САД су одбациле руске наводе, а америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд рекла је да Русија "извози исту количину, ако не и више житарица и ђубрива него пре инвазије".

Званичници из Русије, Украјине, Турске и УН чине Заједнички координациони центар у Истанбулу, који спроводи Споразум о извозу жита црноморском рутом. Они врше надзор бродова, а ни једно повило није добило дозволу за пролаз од 4. маја.

Бродови који добију одобрење од званичника Заједничком координационог центра испитују се недалеко од турске обале, након чега преко тзв. хуманитарног коридора долазе до Украјине, прикупљају жито и враћају се истим путем да би у Истанбулу поново прошли инспекције.

У складу са споразумом, само још један брод који се налази у украјинској луци, који би требало да је напусти у среду, има дозволу за пловидбу, преноси Ројтерс.

Један брод се већ запутио ка Истанбулу, док њих пет чекају да прођу инспекцију на излазу из Црног мора.

Како је Ројтерс пренео прошлог месеца, Русија је најавила да неће одобрити пролаз бродова црноморском рутом ако њихова пловидба не буде готова до 18. маја, односно дана када истиче важење споразума.

То се чини "како би се избегли пословни губици и избегло потенцијално угрожавање безбедности" након тог датума.

Мало је вероватно да ће бродови наставити да плове црноморском рутом уколико споразум не буде продужен, наводи британска агенција.

image