”Њујорк тајмс”: Има ли трампизма без Трампа?

Поглед на свет 45. председника САД уграђен је у сам ДНК Републиканске странке

Годинама су стручњаци и политички аналитичари спекулисали о питању да ли јe могућ трампизам без Трампа, као једном од најважнијих и за Републиканску странку и за државу.

Две недеље пре међуизбора у САД, пише "Њујорк тајмс", одговор на ово питање изгледа јасан: трампизам је сада уграђен у ДНК странке.

Већина оних који су одбили да се приклоне бившем председнику изгубили су прелиминарне унутарстраначке изборе, или су се сами повукли како би избегли пораз. Уз само неколико изузетака, републиканци који се кандидују за функцију су чврсто у Трамповом табору, прихватајући 

"Краљица трампизма"

Кандидати, од Аризоне до Пенсилваније, усвојили су његове ставове, бомбастичан стил и став против естаблишмента и учинили их практично својим власништвом. Данас се нарочито истичу неки кадидати међу републиканцима који заступају сопствене верзије трампизма, од којих би неки могли помоћи Трампу да победи уколико би се опет кандидовао за председника, и друг, који би једног дана могли да га поразе.

Кари Лејк, републиканска кандидаткиња за гувернера Аризоне, "краљица" је трампизма на међуизборима. Лејкова, бивша водитељка вести који се никада раније није кандидовала за неку функцију, профилисала се као републикански побуњеник против естаблишмента.

Углађена верзија трампизма

Лејкова ради као политички аутсајдер и обећава да ће бити „најгора ноћна мора лажних вести“. Она је изборе 2020. назвала „украденим“ и „корумпираним“, и рекла да не би потврдила победу председника Бајдена, истиче ”Њујорк тајмс”. Прошле недеље, у интервјуу за Си-Ен-Ен, одбила је да каже да ли ће прихватити резултате избора уколико на њима изгуби.

За разлику од Трампа, Лејкова је углађени говорник, што је резултат њеног четврт века дугог искуства у телевизијским вестима. Она је брза, али ретко каже нешто што би узнемирило њену базу.

Уколико победи у трци, Лејкова ће показати да њена углађена верзија трампизма може да функционише чак и тамо где је Трамп изгубио.

Либералне осуде и аплаузи конзервативаца

Рон де Сантис, гувернер Флориде, покушао је да надмаши Трампа, усвајајући, како описује њујоршки лист, запаљиве ставове који узбуђују присталице конзервативаца. 

У марту је Де Сантис потписао закон који забрањује наставу и дискусију о сексуалној оријентацији и родном идентитету у нижим разредима основне школе, који су његови противници описали као закон „Не признај да си геј“. Де Сантис је отворио и дебату о културолошком рату о правима трансродних особа, а овом темом се и даље бави.

Прошлог месеца, Де Сантис је изазвао либералну осуду и аплауз конзервативаца када је послао два изнајмљена авиона са мигрантима без докумената из Тексаса.

Најодрживији модел у посттрамповској ери

Глен Јангкин се за сада не кандидује за неку функцију, пошто је прошле године победио је у трци гувернера Вирџиније.

Неки политичари мисле да је он најодрживији политички модел за републиканце у посттрамповској ери. Он не дели Трампов ватрени стил, облачи се као становник предграђа и представља се као политичар који може да задржи Трампову базу недирнутом окупљајући значајан удео бирача.

Јангкин је позвао на забрану абортуса након 15 недеља трудноће, забранио предавање критичке теорије расе, ограничио права трансродних студената и изразио бес због пандемије. Он прихвата да је Бајден победио на изборима 2020. године, али је ипак водио кампању за оне који негирају изборе.

Јангкин је изјавио да још не размишља о председничкој кандидатури 2024. Али његов пажљиво осмишљен политички профил, као и састанци са мегадонаторима у Њујорку, наговештавају супротно.