Свет

"Разбијач оклопа": Нова руска ракета чека ватрено крштење у Украјини

С-8ОФП представља најновији додатак С-8 породици пројектила, и могла би доживети ватрено крштење на терену већ ове године, саопштио је произвођач "Текмаш"
"Разбијач оклопа": Нова руска ракета чека ватрено крштење у Украјиниwww.globallookpress.com © Yury Kirsanov/Transport Photo Images

Нова руска ваздушна ракета повећаног домета и ватрене моћи кренула је у серијску производњу и могла би  да доживи ватрено крштење на терену у Украјини ове године, саопштио је произвођач.

Заменик директора компаније "Текмаш" Александар Кочкин, поделио је вести о С-8ОФП са "РИА Новостима" на маргинама војне изложбе у Белорусији.

Ова ракета, чији је надимак "разбијач оклопа", представља најновији додатак породици невођених пројектила С-8 намењених летелицама, укључујући авионе и хеликоптере.

Главна карактеристика ове ракете јесте нова врста мотора са моћнијим погоном, саопштено је из "Текмаша". Унапређени мотор уједно заузима мање простора, а што ослобађа више простора за пуњење бојеве главе.

Ракета је опремљена новом бојевом главе дизајнираном да по потреби пробије зидове и друге препреке пре детонације. Претходне верзије су имале другачије врсте пуњења, од обичних високоексплозивних пуњења до флешетних противпешадијских пројектила.

Подаци који су доступни јавности указују да С-8ОФП, са бојевом главом од 9 килограма, може погодити циљеве удаљене и до шест километара.

Као и остатак ракета из ове породице, пројектил је калибра од 80 милиметара и компатибилан је са стандардним лансерима које користе руске летелице.

Руско Министарство одбране објавило је 2018. снимке испаљивања С-8ОФП из хеликоптера у фази тестирања.

"Текмаш" је известио наредне године да је фаза тестирања успешно завршена и да је пројектил одобрен за употребу.

Кочкин је за "РИА Новости" такође рекао да је "Текмаш", иначе подружница руског војног конгломерата "Ростек", повећала производњу вишецевних ракетних бацача 20 пута у односу на претходну годину.

Масовна производња оружја које се историјски добро показало је приоритет за компанију, истакао је.

image