Свет

"Пегаз" против Јелисејске палате: Ко је шпијунирао француску министарку одбране?

Реч је о софтверу који владама омогућава да прате разговоре мета, текстуалне поруке, као и да имају увид у њихове фотографије и локацију: телефон, коришћењем овог програма, постаје уређај за слушање
"Пегаз" против Јелисејске палате: Ко је шпијунирао француску министарку одбране?www.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Моћни израелски софтвер "Пегаз" шпијунирао је и телефонске разговоре некадашње француске министарке одбране Флоренс Парли, открио је сајт "Медијапарт" увидом у судске документе.

Тако се Парлијева придружила листи на којој је већ пет министара који су били мета обавештајаца, а то су Жан-Мишел Бланкер, Жаклин Гуро, Жилијен Денорманди, Емануел Варгон и Себастијен Лекорну.

Трагови у телефону бивше министарке оружаних снага Француске, пронађени су, како "Монд" преноси, у оквиру судске истраге која је поверена истражном судији Сержу Турнеру.

Не зна се када је тачно њен телефон заражен, а "Медијапарту" је остало непознато и да ли трагови пронађени у мобилном апарату политичарке воде до државе која је крива за овај шпијунски напад.

Неколико француских медија недавно су открили да су и премијер Еудар Филип, као и председник Емануел Макрон били мета "Пегаза", заједно са још 15 министара Филипове владе, посланика и политичких лидера. Њих је шпијунирао Мароко.

Спроведене су, затим, две истраге, једна судска, једна административна, да би се утврдило да ли се трагови "заразе" заиста могу пронаћи на телефонима дотичних политичара.

"Пегаз" је, како подсећа "Гардијан", софтвер, који владама омогућава да прате разговоре метама, њихове текстуалне поруке, као и да имају увид у фотографије и локацију. Телефон, коришћењем овог програма, постаје уређај за слушање на даљину.

У оквиру такозваног "Пројекта Пегаз" који је координисала француска медијска непрофитна организација "Забрањене приче" (а чији део је био и "Гардијан"), откривено је да су глобални клијенти израелске компаније НСО софтвер користили и за хаковање новинара, активиста за људска права и адвоката.

Компанија, међутим, тврди да је њен програм намењен за разрешавање озбиљних злочина, а да француски званичници никада нису били његова мета.

За сад је још мистерија у чије име је шпијунирана француска министарка одбране, али, по свему судећи, њене немачке колеге надзирале су америчке тајне службе.

То је недавно ексклузивно открио немачки "Цајт", који се позвао и на поверљиви документ администрације САД у којем амерички обавештајни званичници извештавају о састанку између запослених у немачком савезном министарству одбране и кинеске делегације.

Не зна се јесу ли у овом случају Американцима чисте руке, али је у априлу обелодањено да је влада САД потписала тајни уговор са компанијом НСО која је иначе и изродила "Пегаз".

Израелска фирма се раније нашла на удару критике због наводне сарадње с више од десет страних држава, укључујући Саудијску Арабију, Уједињене Арапске Емирате и Мексико, на сајбер нападима на њихове адвокате, новинаре и активисте за људска права користећи свој моћни шпијунски програм "Пегаз".

Други медијски извештаји пак тврде да је ФБИ тајно купио технологију и тестирао начине за хаковање чак и америчких мобилних телефона, иако остаје нејасно у којој мери је програм коришћен против америчких грађана.

image