Турска поручила Немачкој: Учите свет о слободи штампе, а хапсите нам новинаре

Привођење и хапшење новинара редакције "Сабаха", за Анкару је застрашивање турске штампе

Влада у Анкари позвала је на разговор немачког амбасадора, како би изразила протест због хапшења двојице новинара медијске куће "Сабах" у Франфурту.

"Неоправдано притварање представника франкфуртског бироа новина 'Сабах' од стране немачке полиције, представља чин узнемиравања и застрашивања турске штампе. Оштро осуђујемо овај гнусни чин", наводи се у саопштењу турског министарства спољних послова које преноси "Хуријет".

Анкара, како се наводи, очекује "моментално ослобађање новинара који су били мета лажне пријаве члана ФЕТО (гуленисти) због њиховог извештавања о активностима те терористичке организације у Немачкој", саопштило је министарство.

Турска, додаје се, сматра "намерним чином то што су немачке власти директно притвориле поменуте новинаре, а да их нису чак ни позвале да сведоче", додаје се у саопштењу.

"Акција Немачке против слободне штампе, која иначе покушава да научи цео свет баш о слободи штампе и изражавања, открива њене двоструке стандарде", наводи министарство дипломатије Турске.

Ројтерс наводи да је полиција привела двојицу мушкараца, али да их је касније пустила. Њима су, како се додаје, приликом претреса заплењени електронски и други уређаји.

"Јавно тужилаштво у Дармштату и седиште полиције у јужном Хесену саопштили су да су приватни станови двојице новинара у Морфелден-Валдорфу претресени због сумње на опасно ширење личних података и да су мушкарци на слободи. Током акције у становима, између осталог, одузети су електронски медији за складиштење података, а двојица људи, 46-годишњак и 51-годишњак су након претреса пуштени", преноси "Шпигл".

Немачка страна, како овај медиј тврди, наводи да су новинари "Сабаха" заправо ти који су узнемиравали и застрашивали друге.

Лист истиче да је у позадини овог претреса "кампања" коју "Сабах" наводно води против присталица проповедника Фетулаха Гулена, који су покушали да изврше државни удар у Турској 2016. године, а који се налазе у Немачкој и Европи.

Немачка је дом највеће заједнице турске дијаспоре на свету, али односи између Берлина и Анкаре су трпели и последњих година због многих питања, укључујући управо и поступање Немачке са следбеницима Фетулаха Гулена.