Свет

Ако добије на суду за Трампа је све могуће

Амерички политиколог тврди да би повратак бившег председника САД у политику направио заокрет у спољнополитичким односима
Ако добије на суду за Трампа је све могуће© Tanjug/AP Photo/Mary Altaffer, File

Повратак Доналда Трампа у политичку арену могао би да промени досадашњи курс америчке подршке Украјини, пише политиколог Роберт Фарли у чланку за портал "1945".

Трамп, тврди Фарли, и даље је значајна сила у америчкој политици. Бивши председник имао је пријатељске односе са Владимиром Путином, а његове спољнополитичке идеје у супротности су са идејама многих унутар саме Републиканске партије.

Ако добије судске парнице које се воде против њега, Фарли сматра да је за Трампа све могуће.

Јер он непрестано критикује актуелну администрацију и њихов однос према сукобу у Украјини.

Бивши председник чак тврди да он не би дозволио ескалацију да је остао на челу Беле куће, као и да у том случају, руски председник Владимир Путин "никада не би пристао на то".

Осим тога, Трамп је позвао на хитне преговоре, јер би у супротном ситуација у Украјини, по његовом мишљењу, могла да ескалира у Трећи светски рат.

Фарли истовремено упозорава да уколико судске истраге против бившег америчког председника буду успешне, он највероватније неће ни моћи да учествује на изборима 2024. године.

Бивши амерички председник Доналд Трамп залагао се за добре односе Сједињених Америчких Држава са Русијом и Кином, објављено је у новој аудио књизи новинара Боба Вудворда.

Током разговора који су, укупно, трајали више од осам сати, Трамп је новинару "Вашингтон поста" рекао да је ФБИ истрага о мешању Русије у председничке изборе 2016. "уништила све шансе" да се поправе односи између две земље.

"Допада ми се Путин. Наш однос би требало да буде врло добар. Залагао сам се за добре односе са Русијом, Кином и осталима", истакао је Трамп током разговора са Вудвордом у јануару 2020. године.

Он је додао да је "добра ствар, а не лоша" бити у добрим односима са Русијом, "поготово због тога што они поседују ј...не 1.332 нуклеарне бојеве главе".

image