Свет

Расте цена чланства у НАТО-у: Од сада је 2% БДП-а "апсолутни минимум"

Сви савезници су се договорили око одређених капацитета и способности које сматрају неопходним за одбрану и два одсто је доња граница оног што нам је потребно, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг
Расте цена чланства у НАТО-у: Од сада је 2% БДП-а "апсолутни минимум"© AP Photo/Efrem Lukatsky

Очекујем да сви савезници који нису досегли два одсто издвајања за одбрану, то учине што је пре могуће, рекао је генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг у интервјуу за немачки "Шпигл".

"У будућности, два одсто више неће бити циљ, већ апослутни минимум који сви треба да постигну – не за десет година, већ што је пре могуће", изјавио је Столтенберг.

Одговарајући на питање да је прошле године свега седам од 30 чланица НАТО (новопримљена Финска није урачуната у тај број) издвајало два одсто за одбрану, проценат договорен још 2014, Столтенберг је рекао да су издвајања чланица почела да расту, али не онолико са колико би он био задовољан.

"Два одсто није договорено случајно. Сви савезници су се договорили око одређених капацитета и способности које сматрају апсолутно неопходним. Они се тичу артиљерије, тенкова, муниције, логистике, авиона, бродова, подморница, комуникација, свега што је потребно за одбрану наших чланица. Имајући то у виду, два одсто је доња граница онога што нам је потребно", рекао је Столтенберг.

Говорећи о Украјини, он је истакао да чланице НАТО подржавају ову земљу на нивоу без преседана шаљући им тенкове, борбена возила, модерну артиљерију, напредне ПВО системе. Издвојио је Немачку за коју је рекао да има кључну улогу у томе и да је Кијеву послала два тенка "леопард", ПВО системе "Ирис-Т" и "патриот", док су НАТО партнери обучили и опремили девет украјинских бригада у последња два месеца.

"Пољска и Словачка послале су борбене авионе, совјетске мигове 29. Стално разматрамо да ли су неопходни и модерни западни борбени авиони. Очекујем да ће се о томе разговарати на састанку НАТО у јуну. Али важна је и испорука муниције и резервних делова", истакао је Столтенберг.

Он је дао свој коментар и о руској армији, наводећи да Руси имају низак морал, да су лоше обучени и опремљени, да имају лошу логистику и вођство, као и да квалитет надокнађују квантитетом, додајући да су изгубили много људства и опреме у Украјини, али су им ваздухопловне и поморске снаге нетакнуте.

Говорећи о дуго најављиваној пролећној офанзиви Украјинаца, рекао је да ће Украјини да одлучи када и где ће је покренути, хвалећи, очекивано, украјинску војску која је "доказала да је способна да ослободи окупиране територије".

Столтенберг је одговарао и на питање о снабдевању Украјине муницијом и проблемима у заједничкој набавци ЕУ и испорукама наводећи да је "рат у Украјини показао да постоје пукотине у нашим залихама и производним капацитетима".

Шта ће бити на самиту НАТО у јулу по питању чланства Кијева у овој Алијанси, Столтенберг је рекао да то не може да предвиђа.

"Једна ствар је јасна: све НАТО државе слажу се да Украјина треба да постане чланица НАТО. Али најважнији задатака сада је помоћи Кијеву у војном конфликту", навео је Столтенберг.

image