Пентагон се прерачунао: Преценио војну помоћ Украјини за три милијарде долара

Открили смо недоследности у томе како процењујемо опрему коју смо дали Украјини, рекао је Ројтерсу један од високих званичника

Пентагон је преценио вредност муниције, пројектила и друге опреме коју је послао Украјини за око 3 милијарде долара, рекли су званичници што је, пише Ројтерс, "грешка" која би могла довести до тога да се Кијеву пошаље више оружја за одбрану.

Грешка је била резултат приписивања вредности веће од гарантоване за оружје које је узето из америчких залиха и потом отпремљено у Украјину, изјавила су два висока званичника одбране.

"Открили смо недоследности у томе како процењујемо опрему коју смо дали Украјини", рекао је Ројтерсу један од високих званичника.

Конгрес је у четвртак обавештен о рачуноводственом прилагођавању, рекли су извори.

Неименовани званичник није искључио могућност да би вредност прецењеног оружја могла да нарасте више од 3 милијарде долара, након што Пентагон детаљније испита ситуацију.

Пентагон је у свом рачунању користио трошак замене оружја уместо вредности оружја када је купљено и амортизовано, рекли су високи званичници одбране.

Од августа 2021. Сједињене Државе су послале Украјини оружје у вредности од око 21,1 милијарду долара из својих залиха.

Иако је неизвесно како ће Конгрес реаговати на вести, промена процене опреме могла би да одложи потребу Бајденове администрације да затражи од Конгреса да одобри више средстава за Украјину како се борба за горњу границу дуга појачава, наводи Ројтерс.

САД су у Украјину послале широку палету војне опреме, укључујући лансере артиљеријског ракетног система високе покретљивости (ХИМАРС), противтенковско оружје "џабелин" и ракетни систем ПВО "патриот".

Биће потребно време да се разради обрачун опреме вредне милијарде долара која је послата Украјини, рекли су високи званичници.

У случају муниције од 155 милиметара за топове хаубице, од којих је више од 1,5 милиона послато у Украјину, сваки данас кошта око 800 долара. Али стварна цена сваке гранате, која се испоручује америчкој војсци сваке године неколико деценија, може се проценити за много нижу цену, објаснио је један од званичника одбране.