Свет

Ново упумпавање новца у Украјину: Пет милијарди долара месечно и туторство за чланство у ЕУ

Поред новчане помоћи, чланови ММФ пружају подршку Украјини како би што пре постала чланица уније
Ново упумпавање новца у Украјину: Пет милијарди долара месечно и туторство за чланство у ЕУ© Tanjug/Operational Command South via AP

Особље Међународног монетарног фонда састало се са украјинским властима у Бечу прошле недеље како би разговарали о финансијским потребама земље, као и пуноправном програму кредитирања ММФ-а, преносе "РИА новости".

Потребе Украјине за спољним финансирањем износиће око 3 милијарде долара месечно до 2023. у најбољем случају, али би могле да порасту и до 5 милијарди ако руска специјална војна операција постане "још драматичнија", рекла је извршна директорка ММФ-а Кристалина Георгијева.

"Међународни монетарни фонд ради са украјинским властима како би помогао у дефинисању и примени макроекономске политике земље и онога што ће бити потребно да постане чланица Европске уније, као и на изради поузданих финансијских пројекција", рекла је Георгијева на конференцији у Берлину у уторак.

Георгиева је снажно подржала позиве Украјине за механизмом за координацију финансијских потреба и подршке, поруке које су поновили Одил Рено-Басо, председница Европске банке за обнову и развој, и други говорници.

"Били смо део решења током кризне фазе. Бићемо део решења и током фазе опоравка државе", рекла је шефица ММФ-а.

Она је похвалила украјинске лидере што су наставили да управљају економијом у "изузетно тешким временима".

"Иако је најбољи сценарио захтевао 3 милијарде долара месечно у 2023. години, ти трошкови би лако могли да порасту на 4 милијарде долара за покривање додатног увоза гаса и обнову инфраструктуре. У најгорем случају, ако бомбардовање буде још драматичније, могло би да дође до 5 милијарди долара месечно", предвиђа Георгијева.

Подсетимо, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен поручила је да је Европска унија спремна да обезбеди Украјини 1,5 милијарди евра и да очекује помоћ од САД и других западних земаља.

"Украјини је потребно од три до пет милијарди евра месечно само да би покрила буџетске трошкове, укључујући плате и пензије. ЕУ је спремна да обезбеди 1,5 милијарди евра и очекује да ће САД, друге западне земље и финансијске институције помоћи у осталом", изјавила је данас Фон дер Лајен у Берлину на Међународној донаторској конференцији посвећеној обнови Украјине.

Према њеним речима, "за исплату плата војним и безбедносним снагама, наставницима и лекарима, за исплату пензија, Украјини је потребно од 3 до 5 милијарди евра месечно само да би задовољила најосновније потребе".

Такође, председница Европске комисије Урсула фон дер Лајен и немачки канцелар Олаф Шолц залажу се за "нови Маршалов план" за обнову Украјине, али из средстава конфисковане руске имовине у свету.

Исту идеју изнео је пољски премијер Матеуш Моравјецки, али са још јаснијим циљем.

"Постоји огроман ћуп злата који треба узети и посветити реконструкцији Украјине, а то је руска имовина — имовина Руске Федерације и руских олигарха", сматра Моравјецки. "Замрзавање заиста не значи превише. Мора бити заплењено."

image