Израел спасава Европу? Црпе гас из Медитерана

Подводно гасно налазиште Кариш би требало да допринесе енергетској стабилности Европе и позиционира Израел као кључног снабдевача природног гаса, сматрају у израелском министарству енергетике

Министарство енергетике Израела саопштило је да је отпочело коришћење налазишта природног гаса Кариш у Средоземном мору.

"Налазиште Кариш данас се придружује пољима Тамар и Левијатан која снабдевају природним гасом енергетски сектор", саопштили су у министарству, истакавши да ће почетак експлоатације још једног налазишта у овом подручју, поред поља Тамар и Левијатан, "значајно повећати снабдевање Израела и ојачати енергетску безбедност, повећавајући конкурентност и снижавајући цене за привреду".

Министарство је још додало да се нада да ће почетак коришћења новог налазишта природног гаса услед тренутне кризе у свету позиционирати Израел као "кључног снабдевача природног гаса" и омогућити повећање извоза овог ресурса у европске земље, Египат и Јордан.

Подземно налазиште природног гаса Кариш је недавно било у центру пажње због чињенице да се дуго водио спор између Либана и Израела око тога у чијим се територијалним водама он налази. Сукоб је почео још у 2007. години након открића да и у Медитерану постоје налазишта овог енергента. Средином октобра ове године, уз посредништво САД, две земље су коначно постигле споразум о демаркацији водене границе. Према саопштењу светских медија, разрешење дугогодишњег спора је проузроковано тешким положајем европских земаља које тренутно имају велику потребу да пронађу замену за руски гас.