Свет

Бајден сутра са лидерима Квада

Планирани састанак у Сиднеју је отказан, али ће се представници групе срести сутра у Јапану
Бајден сутра са лидерима Квада© Tanjug/Stefan Rousseau/Pool Photo via AP

Aмерички председник Џозеф Бајден састаће се сутра у Хирошими са лидерима Квад групе, у којој су уз САД и Индија, Аустралија и Јапан, саопштила је данас Бела кућа.

"Председник Бајден учествоваће на трећем личном састанку лидера четворке са премијером Аустралије Ентонијем Албанезеом, премијером Јапана Кишидом Фумиом и премијером Индије Нарендром Модијем. Уз размену стратешких процена, лидери ће поздравити нове облике Квад сарадње на безбедној дигиталној технологији, подморским кабловима, изградњи инфраструктурних капацитета и подизању свести о поморском домену", најавила је секретарка за штампу Беле куће Карин Жан- Пјер.

Бајден је пре неколико дана одложио пут у Аустралију на састанак са лидерима Квада, како би у Вашингтон решио питање повећања лимита федералног дуга.

Тада је аустралијски премијер Ентони Албанезе изјавио да самит овог безбедносног пакта у Сиднеју неће ни  бити одржан без председника Сједињених Држава, и да ће се лидери састати на маргинама самита Г7 у Јапану.

Министарство финансија је раније проценило да САД неће моћи да испуни своје обавезе од 1. јуна, уколико Конгрес не повећа лимит федералног дуга од 31,4 билиона долара, подсетио је Танјуг.

Бајден ће по повратку у државу разговарати са демократским и републиканским представницима Конгреса у покушају да реши проблем државних финансија.

image