Свет

Једини црни републиканац у америчком Сенату кандидоваће се за председника

Позитивна кампања Тима Скота представља супротност у односу на противкандидате
Једини црни републиканац у америчком Сенату кандидоваће се за председникаGetty © Stefani Reynolds

Једини црни републикански сенатор, Тим Скот из Јужне Каролине данас је ушао у трку за председничке изборе, који ће бити одржани 2024. године.

Скот (57) је Федералној изборној комисији поднео изјаву о кандидатури, а очекује се да ће почетак председничке кампање објави у понедељак у Северном Чарлстону.

Према последњим анкетама, само око 2 одсто републиканаца планира да гласа за њега на предизборима, док је више од половине њих за бившег председника Доналда Трампа, а око петина за гувернера Флориде Рона Де Сантиса, за кога се очекује да ће ући у трку наредних дана, преноси Ројтерс.

Агенција навод да његова позитивна кампања представља супротност у односу на противкандидате, укључујући Трампа и Де Сантиса, који истичу, поред осталог, да је америчком друштву потребно "спасавање од корумпиране левичарске елите", преноси Танјуг.

Скот је често замерао Трампу због расно несензибилних коментара док је био председник, али је и оптужио демократе да искоришћавају расне тензије у партијске сврхе.

Око 92 одсто црних гласача подржало демократу Џозефа Бајдена на председничким изборима 2020, док је 55 одсто белих гласача било за Трампа.

image