Свет

Нагло заустављени преговори о подизању лимита јавног дуга САД

Администрација председника Џоа Бајдена утркује се у склапању споразума са републиканцима на челу са Макартијем док се нација креће ка, како се наводи, потенцијалној катастрофи због неплаћања дуга
Нагло заустављени преговори о подизању лимита јавног дуга САДGetty © Photo by Kevin Dietsch

Преговори о горњем лимиту америчког јавног дуга нагло су стали данас, након што је главни савезник председника републиканског Представничког дома Кевина Макартија, републикански представник Герет Грејвс из Луизијане рекао да је време да се ''направи пауза'' у преговорима.

Грејвс је изашао са седнице која је трајала један сат и рекао да постоје неразумевања између републиканаца у Представничком дому и демократске администрације.

''Време је да се притисне пауза јер (седница) једноставно није продуктивна'', рекао је Грејвс, преноси АП.

Он је оценио да су преговори постали "просто неразумни" и да је нејасно када ће бити настављени.

Неименовани званичник Беле куће рекао је да постоје "стварне разлике" између странака по питању буџета и да ће "даљи разговори бити тешки".

Исти званичник је казао да председников тим напорно ради на "разумном двопартијском решењу" које може да прође и Представнички дом и Сенат.

Како наводи АП, администрација председника Џоа Бајдена утркује се у склапању споразума са републиканцима на челу са Макартијем док се нација креће ка, како се наводи, потенцијалној катастрофи због неплаћања дуга ако влада не успе да повећа лимит на задуживање, који сада износи 31 билион долара.

АП подсећа да је 1. јун рок када је Министарство финансија саопштило да ће остати без готовине за плаћање владиног дуга.

Преговарачи су се састали трећи дан иза затворених врата у Капитолу, у нади да ће постићи договор овог викенда пре могућих гласања у Дому следеће недеље.

image