Свет

Две недеље пред банкрот, Вашингтон све тиши

Ако САД не измири јавни дуг, то би довело до неизвршење обавеза које би могло да изазове хаос на финансијским тржиштима, као и скок каматних стопа
Две недеље пред банкрот, Вашингтон све тишиGetty © Joe Raedle / Staff

Представници Беле куће и републиканског Конгреса "утихнули су" након што нису успели да се договоре око подизања горње границе јавног дуга од 31,4 билиона долара. То није спречило председника Џозефа Бајдена да на самиту Г7 у Јапану изрази наду да се неизвршење обавеза, односно банкрот, може избећи.

Други састанак прекинут је касно у петак без постигнутог напретка, а за сада се не зна када ће преговори бити настављени.

Остало је мање од две седмице до 1. јуна, када би федерална влада могла да остане без готовине за плаћање владиног дуга. То би довело до неизвршење обавеза које би могло да изазове хаос на финансијским тржиштима, као и скок каматних стопа.

Бајден је поручио да и даље верује да се неплаћање може избећи, пише Ројтерс.

"Још увек верујем да ћемо успети да избегнемо неизвршење обавеза", рекао је Бајден новинарима у Хирошими, у Јапану, где присуствује састанку лидера Групе седам.

Бајден је био оптимистичан упркос томе што је Бела кућа признала да  постоје "озбиљне разлике" са републиканцима, који контролишу Представнички дом.

Председавајући Представничког дома Кевин Макарти рекао је да је потребно да се постигне напредак у промени "путање" потрошње и брзине раста дуга.

Републиканци се залажу за оштро смањење потрошње у замену за повећање владиног лимита за задуживање који је власт сама поставила.

Републиканци контролишу Представнички дом са малом разликом, док Бајденове демократе имају танку већину у Сенату, што отежава постизање споразума који би прошао оба дома.

Демократе се залажу за одржавање стабилне потрошње на овогодишњем нивоу, док републиканци желе да се врате на ниво из 2022. године. План који је Представнички дом усвојио прошлог месеца смањио би широки део државне потрошње за 8 одсто следеће године.

Демократе кажу да би то наметнуло просечно смањење од најмање 22 одсто за образовање и спровођење закона.

image