Свет

"Био је мало брзоплет": Иза кулиса препирке премијера на Самиту Г7

Ђорђа Мелони је оценила да је Џастин Трудо "жртва лажних вести"
"Био је мало брзоплет": Иза кулиса препирке премијера на Самиту Г7© Adrian Wyld/Keystone Press Agency

На Самиту Групе најразвијенјих земаља (Г7) догодила се препирка између премијера Канаде и Италије Џастина Трудоа и Ђорђе Мелони.

Трудо је критиковао Мелони пред телевизијским камерама уочи разговора иза затворених врата, а "Блумберг" наводи да је италијанска премијерка била видно изнервирана његовим изјавама.

"Канада је забринута због позиција које Италија заузима у погледу ЛГБТ права, али радујем се разговору са Вама", поручио је тада Трудо, а у саопштењу које је издала његова канцеларија наводи се да је премијер покренуо то питање и током састанка, додајући да је Мелони бранила став своје владе рекавши да она следи судске пресуде у вези са ЛГБТ питањима.

Влада Ђорђе Мелони је у јануару затворила рупу у закону која је градоначелницима и општинским званичницима дала овлашћење да дају законско старатељство истополним паровима. Сада је то право ограничено на биолошке родитеље, што је изазвало протесте група за права ЛГБТ заједнице.

Упитана о коментарима канадског премијера, а пре него што је напустила Јапан, Мелони је оценила да је Трудо "жртва лажних вести".

Истакла је да је Трудо био "мало брзоплет" у својим коментарима, али да је након што су разговарали вероватно схватио да оно што се пише о њој не одговара стварности. Мелони је додала да није променила ниједан постојећи закон о ЛГБТ питањима.

Италијански закон не признаје родитеље истог пола, а Мелони је раније рекла да свако дете има право на мајку и оца и да људи који се идентификују са другим полом од оног који им је додељен при рођењу постају жртве идеологије.

"Бити мушкарац или жена је укорењено у ономе што јесмо и не може се променити", навела је италијанска премијерка у марту.

image