Свет

Малолетник у Украјини осуђен на 10 година затвора због сарадње са руским војницима

Дечко је у притвору био подвргнут психичком и физичком насиљу, али није оклеветао друге, преносе медији
Малолетник у Украјини осуђен на 10 година затвора због сарадње са руским војницимаwww.globallookpress.com © Maksim Konstantinov

Седамнаестогодишњи младић осуђен је на десет година затвора због помагања руским снагама приликом операције заузимања Бахмута, јављају медији.

Момак је оптужен за помагање противничкој страни и акције усмерене против Оружаних снага Украјине, односно, за одавање "неких информација", како су то саопштили из руске канцеларије Комитета за заштиту људских права УН-а. 

Током истраге, дечака су физички и психички малтретирали, али је момак ипак успео да одоли притисцима те није оклеветао друге особе.

"Суд није узео у обзир ни позитивне стране осуђеног, ни то што до сада није био осуђиван, као ни његове проблеме са здрављем који су се појавили док је био у притвору. Осудили су га сурово на максималну казну за малолетна лица".

Из руске канцеларије поменутог комитета додају да су за сличне радње оптужени барем још један момак и девојка и наводе да се у Украјини у притвору данас налази више стотина људи, укључујући и свештенике, због наводне сарадње са Оружаним снагама Русије.

image