Свет

Сијарто тражи одговор од ЕУ и Зеленског о затварању "Дружбе": Задирете нам у суверенитет

Мађарски шеф дипломатије замерио Кијеву и Загребу што су злонамерно искористили ситуацију и подигли наплату за транзит сировина за пет до шест пута
Сијарто тражи одговор од ЕУ и Зеленског о затварању "Дружбе": Задирете нам у суверенитет© Amir Hamzagic/ATAImages

Мађарска чека објашњења украјинских власти и Европске комисије због извештаја о могућем затварању нафтовода "Дружба", рекао је министар спољних послова те државе Петер Сијарто.

"Нисмо добили никаква објашњења из Кијева по овом питању. Сматрам да би председник Европске комисије лично требало да нам пружи информације, пошто је питање безбедности снабдевања енергентима, питање суверенитета", рекао је он за радио "Кошут". 

Шеф дипломатије Мађарске подсетио је да би, према међународним споразумима, Будимпешта требало да добије нафту из транзита са територије Украјине.

Такође је замерио Кијеву и Загребу што су злонамерно искористили војну ситуацију и подигли наплату за транзит сировина за пет до шест пута.

Прошле недеље је "Вашингтон пост", позивајући се на податке из Пентагона, објавио вест да је Владимир Зеленски иза затворених врата дао предлоге за подривање нафтовода "Дружба", преко којег Русија испоручује нафту Мађарској, Чешкој, Словачкој, Пољској и Немачкој.

Испоруке руске нафте преко овог нафтовода не подлежу санкцијама ЕУ.

Овај гасовод креће из Самарске области, пролази кроз Брјанску област и потом се рачва на два дела: северни (преко територије Белорусије, Пољске, Немачке) и јужни (преко територије Украјине, Чешке, Словачке и Мађарске ).

image