Ново истраживање западних медија о саботажи Северног тока: Траг води до Украјине

Двоје украјинских држављана, преко лажне пољске туристичке агенције, повезано са бродом за који се претпоставља да је коришћен у подметању екплозива, пишу немачки и швајцарски медији

Најмање двоје држављана Украјине је доведено у везу са бродом који немачке власти наводно истражују у вези са саботажом гасовода Северни ток 1 и 2, пренели су швајцарски лист "Тагес-Анцајгер" и немачки "Зидојче цајтунг".

У истраживању које су, између осталог, заједно спровели "Зидојче цајтунг", немачка медијска група НДР, шведски лист "Експресен", пољски онлајн магазин "фронтстори.пл" и дански дневног листа "Берлингске", откривена је лажна туристичка агенција "Фирија Лвова" са седиштем у Варшави, која је прошле јесени регистровала брод "Андромеда".

Иако је пријављена као туристичка агенција, фирма нема ни телефонски број, ни веб страницу, ни запослене.

Швајцарски лист "Тагес анцајгер" је раније тврдио да су на том броду откривени трагови војног експлозива.

Како се наводи, компанија је регистрована на име двојице Украјинаца, од којих један живи на Криму и има руско држављанство. Та особа је, додаје се у телефонском разговору са новинарима, негирала било какву повезаност са лажном туристичком агенцијом.

Друга особа је жена која је у пољској документацији наведена као председница компаније. Она је за "Тагес-Анзеигер" потврдила да обавља ту функцију, али је одбила да одговара на даља питања. 

У чланку се тврди да је на њено име регистровано још неколико компанија у Пољској и Украјини.

Тагес-Анзеигер је известио да је "Андромеда" већ неко време у центру истраге немачких власти. 

Иако је његова тачна рута и даље непозната, верује се да је брод прошао кроз подручје, где су експлозије касније уништиле гасоводе Северни ток 1 и Северни ток 2, те да су на њему пронађени остаци експлозива. 

Више западних медија је претходно објавило наводне информације како иза саботаже на гасоводу Северни ток стоји приватна фирма или чак појединац из Украјине.

Подсетимо, извештај "Њујорк тајмса" у коме се за саботажу оптужује Украјина изашао је око месец дана након што је амерички новинар и добитник Пулицерове награде Симон Херш 8. фебруара објавио истрагу о експлозијама у којој је, позивајући се на извор, навео да су експлозивне направе испод руских гасовода у јуну 2022. године подметнули амерички рониоци, а да су их три месеца касније активирали норвешки специјалци.