Свет

Амерички модел за борбу против Русије: Украјина као Израел

Расправа о тзв. израелском моделу, који би пре свега значио трансфер оружја и напредне технологије, појавила се као начин да се реше безбедносна питања у Украјини, уз признање да Кијев неће ускоро постати члан НАТО-а
Амерички модел за борбу против Русије: Украјина као Израелwww.globallookpress.com © IMAGO/Björn Trotzki

Док украјинско-руски сукоб улази у кључну фазу, лидери САД и НАТО-а разматрају како да ојачају украјинску одбрану и гарантују суверену будућност те земље. У питању је безбедносни модел који су западни лидери, укључујући америчког председника Џозефа Бајдена, упоредили са оним који постоји у Израелу, преноси "Волстрит џорнал".

У протеклим месецима у центру пажње је била борба за Бахмут. Након што је "град пао у руске руке", на реду је већи изазов: како да се Украјина трансформише у бедем против "руске агресије", наводи лист. 

Безбедносни споразум за Украјину у израелском стилу значио би пре свега трансфер оружја и напредне технологије, рекао је пољски председник Анджеј Дуда.

Споразум би био повезан са кретањем Украјине ка чланству у НАТО-у, али Алијанаса не би требало да постане страна у било ком сукобу са Русијом, објаснили су западни званичници за лист.

Дуда није прецизирао које оружје или технологија може, према споразуму, да буде пребачено Украјини, али је Пољска већ испоручила Кијеву совјетске авионе МиГ-29, поред остале одбрамбене опреме.

Бајден је поручио партнерима из Г7 да ће САД подржати обуку украјинских пилота да управљају авионима Ф-16, што је суштински важан корак у снабдевању Кијева америчким ловцима, а заменик руског министра спољних послова Александар Грушко упозорио је да би слање авиона Ф-16 у Украјину довело до ескалације сукоба.

С обзиром да ће се на чланство Кијева у НАТО-у можда чекати годинама, скуп обавезујућих безбедносних аранжмана био би начин да се одмах помогне украјинској војсци док се припрема за контраофанзиву.

Инсистирање на безбедносном споразуму долази у моменту у ком Запад повећава подршку Кијеву, укључујући тенкове, америчке и немачке ПВО системе и повећану производњу граната и муниције.

Решавање безбедносних питања, али без чланства у НАТО-у

Бајден је о израелском моделу разговарао приликом посете Пољској у фебруару, а очекује се да та тема буде и на дневном реду НАТО самита у Вилњусу. 

Очекује се да ће безбедносни споразум - заснован на предлогу познатом као Кијевски споразум о безбедности - бити потписан након самита Алијансе, рекли су званичници упознати са темом.

Званичник америчке администрације оценио је да се расправа о израелском моделу појавила као начин да се реше безбедносна питања у Украјини, уз признање да Кијев неће ускоро постати члан НАТО-а. 

"Још разговарамо са Украјином и савезницима о томе како ће модел да изгледа", рекао је амерички званичник.

Израел није члан НАТО-а, а САД немају уговорну обавезу да Израелу притекну у помоћ. Али Израел деценијама ужива посебан статус као најчвршћи партнер Вашингтона на Блиском истоку, а такође је и највећи прималац америчке помоћи од Другог светског рата.

Америчка помоћ Израелу дефинисана је десетогодишњим споразумима, а најновији обавезује Вашингтон да обезбеди 38 милијарди долара војне помоћи између 2019. и 2028. године.

0Сличан аранжман за Украјину могао би да промени њену позицију у тренутном сукобу са са Русијом, кажу западни званичници.

То би имало за циљ да одврати руског председника Владимира Путина од продужавања сукоба, који се нада да ће на тај начин да ослаби политичку подршку Украјини у САД, пише лист. Наиме, Америку следеће године чекају председнички избори, као и неке европске земље, а упоредо са тим води се жестока дебата о растућим економским трошковима. 

"Русија треба да схвати да Украјина има те безбедносне гаранције и да оне неће нестати због протока времена, или умора Запада", поручио је Дуда и нагласио да предлог неће бити везан ни за какав мировни процес или преговоре Кијева и Москве.

САД као главни гарант аранжмана

Концепт израелског модела први су израдили у септембру Андриј Јермак, главни помоћник Зеленског и Андерс Фог Расмусен, бивши шеф НАТО-а, кажу саговорници за "Волстрит џорнал". 

"Украјини су потребне чврсте и трајне безбедносне гаранције", рекао је Јермак и додао да ће такве гаранције морати да остану на снази док његова земља не уђе у НАТО.

Зеленски ће присуствовати самиту НАТО-а у Литванији, где се очекује да ће Алијанса успоставити ново тело познато као Савет НАТО-Украјина које ће служити као капија за будуће чланство, саопштило је неколико европских и НАТО званичника. Украјина би имала овлашћење да сазове састанак Савета и затражи помоћ, коју би потом пружиле поједине земље чланице, рекли су званичници.

САД ће служити као главни гарант безбедносних аранжмана уз учешће европских чланица НАТО-а, рекао је Фабрис Потје, бивши званичник НАТО-а и помоћник Расмусена који је помогао у изради предлога и представио га неким западним владама.

Високи званичници у неколико европских престоница, укључујући Париз и Берлин, рекли су да се у принципу слажу са планом, који би укључивао низ билатералних гаранција у мултилатералном оквиру. НАТО, Украјина и други савезници поручили су да очекују да ће стране у споразуму о безбедносним гаранцијама укључити САД, Велику Британију, Немачку и Француску.

Кијев истиче потребу за конкретним обавезама западних земаља, с обзиром на предисторију "безбедносних уверавања".

"Споразум мора да буде довољно обавезујући да би био кредибилан – иначе га Руси неће схватити озбиљно, нити ће их он одвратити и спречити нови рат", рекао је Потије.

Од фебруара 2022. године украјинска влада се интензивно залаже за чланство у НАТО-у, а Зеленски је прошле године поднео и званичан захтев за придруживање Алијанси. Међутим, САД и друге чланице НАТО-а јасно су ставиле до знања да ће за тај процес бити потребно време.

"Сасвим је разумљиво да Украјина не може да постане чланица НАТО-а док траје рат на њеној територији", рекао је Дуда и истакао да ипак, захваљујући том сукобу, Украјина модернизује војску и креће се ка Алијанси.

image