Наставак прогона: Украјинска служба оптужила владику канонске УПЦ за ширење мржње на верској основи

Против митрополита Лонгина је покренут кривични поступак, а верницима који су га подржали, полиција је уручивала позиве за мобилизацију

Служба безбедности Украјине (СБУ) је оптужила игумана банченског манастира Вазнесења канонске Украјинске православне цркве (УПЦ), митрополита Лонгина Жара за наводно "омаловажавање" расколничке Православне цркве Украјине (ПЦУ) и ширење мржње на верској основи.

Раније је украјинска полиција покренула поступак против митрополита Лонгина, а верницима који су га подржали уручивала позиве за мобилизацију.

"Служба безбедности и национална полиција разоткрили су да је игуман банченског манастира Вазнесења Черњивцко-буковинске епархије УПЦ распиривао мржњу на верској основи", наводи се у саопштењу украјинске службе безбедности и напомиње да је митрополит током литургије омаловажавао некаконску ПЦУ.

Осумњичени је наводно "увредио верска осећања верника и подстицао заоштравање унутрашњих размирица у региону", објашњава украјинска служба. На основу анализе његових речи, утврђено је да је митрополит извршио кривично дело, и због тога је оптужен, додаје украјинска служба.

Савет безбедности Украјине га оптужује за кршење члана закона о "повреди равноправности грађана на основу њихове расе, националности, регионалне припадности, верских уверења, инвалидитета и других карактеристика".

Украјинске власти су током протекле године организовале највећи талас прогона УПЦ у новијој историји земље. Позивајући се на њену повезаност са Русијом, локалне власти у различитим регионима Украјине одлучиле су да забране деловање УПЦ, а парламенту земље је поднет предлог закона о њеној стварној забрани у Украјини.

Служба безбедности Украјине масовно покреће кривичне поступке против свештенства УПЦ, спроводи "контраобавештајне мере" – претресе епископа и свештеника у црквама и манастирима, у потрази за доказима "антиукрајинског деловања".

И сами верници УПЦ се у последње време суочавају са невиђеним притисцима кијевског режима. Савез православних новинара и УПЦ на Телеграму свакодневно сведоче о дискриминацији са којима се суочавају верници приликом доласка у храмове. У већини случајева, они не долазе у храмове само да би се молили већ и да би физички одбранили светињу од отимача непризнате ПЦУ.